Eestit tabas õunauputus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaised õunad.
Kodumaised õunad. Foto: Urmas Luik

Valged klaarid pilluvad ubinaid juba robinal, teised õunasordid tulevad riburada pidi peale ja nüüd on vaja kiiresti tegutseda, et õunad talveks tallele panna.

Võrumaal Rõuges asuva Alt-Lauri talu perenaise Kaja Kesküla sõnul korjas ta eile ühe puu alt 50 kilo õunu, aga see oli ainult kaduvväike osa sellest, mis on veel puu otsas, kirjutas Õhtuleht.

Ainuüksi ühe magusate viljade, aga teadmata sorti 50-aastase õunapuu otsast on juba kolm korda saaki korjatud ja silma järgi tundub, et teist samapalju on vaja veel korjata: «Sellised suured vanad puud tavaliselt üks aasta kannavadki, nii et ei jõua kuhugi panna, ja siis kolm-neli aastat ei kanna üldse.»

Kesküla üritab hoolika perenaisena kõik õunad järjest talveks sisse teha, mis aga tänavu kahjuks ei õnnestu: «Osa on juba puu otsas plekilised, sest meie pole ühtki õuna pritsinud ning sooja ja niiskusega levib mädanik hästi.»

Paide kreisilinnapäevade mulluse moosivõistluse võitnud Milvi Alev peab toime tulema kahe õunapuuga ja temagi sõnul on tänavu kõvasti õunu küljes ning neist annaks imeasju teha, aga kõike ei jõua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles