Šadeiko katkestas seitsmevõistluse viimase ala

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grit Šadeiko oli sunnitud jalakrambi tõttu 800 m jooksu pooleli jätma.
Grit Šadeiko oli sunnitud jalakrambi tõttu 800 m jooksu pooleli jätma. Foto: SCANPIX

Kergejõustiku MMil Daegus lõppes tänavu U23 EMi kulla võitnud Grit Šadeiko jaoks seitsmevõistlus katkestamisega 800 m jooksus, tõenäoliselt jättis eestlanna jooksu pooleli säärelihase krambi tõttu.

Kuue alaga kogus Šadeiko 5190 punkti.

Maailmameistriks tuli venelanna Tatjana Tšernova 6880 punktiga, edestades 133 punktiga tiitlikaitsja Jessica Ennist. Britt kogus seitsme alaga 6751 punkti. Pronksi sai sakslanna Jennifer Oerser 6572 punktiga.

Šadeiko tunnistas pärast odaviset, et teda segas tugev seljavalu. «Tegelikult oli selg valus jube eile kuulitõukes, kuid hommikul oli asi hullem,» rääkis ta. «Kuna selg on valus, ei julgenud õieti visata, olen noorena endal jalad alt ära visanud, ei taha, et see korduks. Massöör Indrek Tustiti arvates on mul alumine roie paigast ära.» Ta lisas, et õhtust 800 m jooksu ei tohiks selg segada.

Kaugushüppes oli piigal raskusi hoojooksu klapitamisega ning tulemus õnnestu saavutada alles viimasel katsel – üleastumisest jäi lahutama vaid 0,8 sentimeetrit. «Ise ma õnneks pakku ei näinud,» märkis ta. «Võtsin küll iga katse eel sammu tagasi. Enne viimast üritust ütles treener Anne Mägi, et jookseksin ikkagi täiega peale.»

Oda

3. VOOR

Katse ebaõnnestub täielikult. Seega jääb Šadeikol kirja 42.84 ja seda on tema graafikuga võrdluses väga vähe. Kuue alaga on tal nüüd koos 5190 punkti, mis tähendab, et oma rekordigraafikule koatab ta 142 silmaga. Arvestades Šadeiko tulemusi 800 m jooksus, jääb 6000 punkti piir täna vist alaitamata.

2. VOOR

Šadeiko parandab veidi, kuid 42.84 pole tema klassist tulemus. Ilmselt segavadki Šadeikot seljavalud, teist katset sooritades jättis ta peale spetsiaalse vöö.

Liidrite heitluses oli olulise tähtsusega Tšernova vise 52.95. Võrdluses teises grupis viskava Ennisega võib see tähendada viimase ala eel liidriks tõusmist.

1. VOOR

Šadeiko viskab 41.23. Seda on vähe ja mis veel hullem, tundub, et Šadeikot häirib miski. Kesised olid ka piiga proovikatsed. Oma rekordivõistluses viska ta 47.93.

Kaugus

3. VOOR

Tubli! 6.28! Šadeiko tabas pakku millimeetritäpsusega - üleastumisest lahutas 0,8 cm. Võrreldes oma rekordigraafikuga parandas ta tulemust kaheksa sentimeetrit, mis tähendab ühtlasi ka 25 punkti tagasivõitmist. Viie alaga on tal koos 4468 silma, mis tähendab, et oma rekordigraafikule kaotab ta 44 punkti. Lõpptulemuseks eeldab see pisut alla 6100 punkti.

2. VOOR

Šadeiko astub ka teise katse üle. Asi muutub kriitiliseks.

1. VOOR

Šadeiko astub esikese katse tugevalt üle. Kaugushüppe hoojooks on tema joks viimasel ajal väga problemaatiline - hiljutisel universiaadil ei saanudki ta kaugushüppes kolme katsega tulemust kirja.

200 m jooks

Šadeiko tuli rajale teises jooksus ning saavutas seal tulemusega 24,39 teise koha. Võrreldes rekordigraafikuga teenis Šadeiko natuke plusspunkte, kuna isiklikku rekordit püstitades jooksis ta 200 m 24,44ga.

Parimat minekut näitas 200 m jooksus britt Jessica Ennis, kes sai ajaks 23,27.

KUUL

3. VOOR

Šadeiko ei suuda ikka tulemust parandada. Seega jääb talle kirja 11.46 ja oma parima võistlusega võrdluses andis ta ära palju punkte. Kolme alaga on tal koos 2587 punkti. Oma rekordigraafikust jääb ta maha 74 silma. Seega on praegu tuletuslik lõpptulemus 6050 punkti kandis.

2. VOOR

Teine katse ebaõnnestub täielikult ja Šadeiko astub selle üle.

1. VOOR

Šadeiko tõukab 11.46 ja seda on selgelt väha. Juurde oleks vaja saada sisuliselt meeter.

VAHEKOKKUVÕTE

Kahe ala järel olid Šadeiko ise ja tema treener Anne Mägi rahul. «Tõkkejooks õnnestus hästi, ainult ühes kohas kaotasin veidi aega, kui käed läksid kokku kõrvalrajal jooksnud sportlasega,» rääkis Šadeiko. «Kõrgushüppes kulges kõik hästi kuni kõrguseni 1.74, siis ei leidnud ma enam hoojooksul õiget rütmi.»

Mägi sõnul oli siiski juba kõrgushüppe soojendusel näha, et hoolealune tunneb end sektoris ebamugavalt ja see tekitas ebakindlust. Šadeiko lisas, et võib-olla väsis ta lihtsalt ära. Samas kinnitas ta, et võistluse eel seganud haigus on taandunud ja ei sega võistlemist.  

KÕRGUS

Kõrguse võitis taas Hylaes Fountain 1.89ga. Austra Skujyte ja Jessica Ennis ületasid 1.86.

1.77 ei õnnestu Šadeikol seekord üle saada. Seega jääb tal kirja 1.74. Kahe alaga on tal koos 1962 punkti, mis tähendab, et oma rekordigraafikule kaotab ta 15 silmaga. Seega liigub ta 6100 punkti graafikus.

1.74. Teisel katsel saab Šdeiko sellestki kõrgusest üle.

Esimesel katsel tuleb latt maha. See kõrgus on aga vaja kindlasti ületada, sest oma rekordiseerias hüppas ta 1.78.

1.62, 1.65, 1.68 ja 1.71 ületas  Šadeiko esimesel katsel.

100 m TÕKKEID

Teises jooksus startinud Šadeiko püstitab kohe avaalal iskliku rekordi 13,44! Piiga oli tulemust nähes üliõnnelik, viskas kaks kätt püsti ja liikus rahulolevalt riietuma. Kõrgushüppe alguseni on aega vähem kui tund. Võrreldes oma rekordigraafikuga napsas Šadeiko kohe 35 plusspunkti.

Esimeses jooksu võidab Hyleas Fountain 12,93ga, Jessica Ennis saab ajaks 12,94.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles