Paet: Taani toetus aitas Balti riigid tagasi oma kohale Euroopas

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu

Taanis riigivisiidil viibinud välisminister Urmas Paet tunnustas Taani toetust Eesti, Läti ja Leedu taasiseseisvumisel 20 aastat tagasi.

Paet rääkis eile õhtul Kopenhaagenis Amalienborgi lossis toimunud kohtumisel Taani kroonprints Frederikuga, et kui Eesti kakskümmend aastat tagasi oma vabaduse taastas, siis selle saavutamise üheks eelduseks oli sõbralike riikide aktiivne toetus, vahendas välisministeerium.

«Isegi, kui mõned sõbrad ja lähedad partnerid suhtusid kahtlevalt ning skeptiliselt Eesti, Läti ja Leedu taasiseseisvumisse, siis Taani toetas seda täielikult,» lausus Paet.

Samas ei alanud Balti riikide suhted Taaniga 1990. alguses taasiseseisvumise tunnustamisega, vaid ulatuvad ajaloos palju kaugemale. Taani keeldus Nõukogude Liidu okupatsiooni tunnustamast ning oli juba enne seda Eesti, Läti ja Leedu iseseisvust tunnustanud.

«Kuid ajalugu on jätnud Eesti ja Taani suhetesse üsna mitmekesiseid jälgi juba sajandeid varem. Näiteks said taanlased vana legendi kohaselt oma lipu Danebrogi 13. sajandil Eestist,» rääkis Paet.

Eesti, Läti ja Leedu poliitilised, kulutuurialased ja majanduslikud suhted on välisministri sõnul põhjamaadega tänagi lähedased ning Taani on tema hinnangul Eestile üks tähtsamaid majanduspartnereid. «Samuti on meie koostöö tihe nii Euroopa Liidus kui NATOs,» lisas ta.

Koos Paetiga osalesid Taani kroonprintsi Frederiku õhtusöögil ka Marju Lauristin ja Tunne Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles