Koolimineku muudab kalliks koolivorm

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik koolitarbeid.
Valik koolitarbeid. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Postimees uuris, milliseid koolitarbeid ja -riideid nõutakse pealinnas 1. klassi minevatelt lastelt. Kolme tänavu esimest korda kooli läinud poisi peale läinud kulutusi uurides selgub, et koolimineku teeb kalliks kohustuslik koolivorm.

Liites kokku kooli poolt nõutavate koolikaupade ja vormiriietuse hinnad, oli vaadeldud kolmest koolist – Prantsuse lütseumist, Tallinna 21. koolist ja Nõmme põhikoolist, kõige kulukam lapse kooli saatmine just lütseumis ja seda tänu kohustuslikule täiskoolivormile.

«Koolimütsi ostsime kevadel ja see maksis 20 eurot, koolivormi täiskomplekt läks maksma 175 eurot,» rääkis täna lütseumis oma õpinguid alustanud 7-aastase Oskar Kampsi ema Mari.

Esimeseks kooliaastaks tellis ta pojale kaks paari viigipükse, kaks koolipluusi, piduliku ja tavalise krae, polosärgi, kampsuni ja püksirihma. «Profiline'i poes olid väga toredad müüjad ja nende sõnul on elu näidanud, et väiksed poisid ühe püksipaariga septembrist maikuuni hakkama ei saa. Ilmselt ei saaks ka täismees, kui peaks pool aastat iga päev samu pükse kandma,» põhjendas ta mitme paari pükste tellimist.

Pealegi on korraga tellides koolivormi hind soodsam, kui hakata kevadel lapsele ühte pluusi ekstra juurde tellima. Kuigi koolivormi hind on korraga välja käies üsna soolane, tõdes ema, et talle meeldib, kui lapsed on ühtemoodi riides. Ka on lütseumi koolivorm tehtud heast materjalist ning istub seljas hästi.

Lisaks koolivormile ja –mütsile tuli lütseumi minevate laste vanematel kevadel välja osta ka prantsuse keele õpik ja «Väikese eurooplase lugemik», mis läksid kokku maksma u 15 eurot. kooliõpilaspäevik maksis 3 eurot.

«Juba juuni algul pidime ära tellima koolivesti ja koolimütsi, mis on kohustuslikud ja läksid kokku maksma 37.29,» rääkis täna Tallinna 21. kooli läinud Kaur Loki ema Margit. Kevadel tuli välja osta ka koolisümboolikaga õpilaspäevik, mis maksis 2.60 eurot.

Oma poja Endrik Einbergi Nõmme põhikooli 1. klassi saatnud isa Ekke sõnul nende koolis koolivormi ega -mütsi pole. Kuna laps läheb majanduskallakuga klassi, siis tuli perel maksta 2.60 lisaõppematerjalide eest. Koolipäeviku eest raha ei küsitud.

Bürookaupadele kulub u 40 eurot

Kolme kooli koolitarvete nimekirju uurides ja neid Büroomaailma hindadega võrreldes selgus, et vajaliku koolikauba peaks kätte saama u 40-50 euro eest ning kahe kooli puhul kergitab seda summat 10.40 maksnud lauakate, millele leidub ilmselt ka odavamaid variante. Kõige rohkem peaks koolikaupade ostmisel raha kuluma Nõmme põhikooli mineval perel, kõige vähem aga lütseumi lapsel. «Kui osta üks asi korraga, siis see pole kallis, aga kõik kokku ikkagi maksab midagi,» tõdes lütseumi mineva Oskari ema Mari.

21. kooli mineva Kauri ema Margit pole  täheldanud, et kolme aasta taguse ajaga, mil ta tütar läks esimesse klassi, oleks koolikaubad märgatavalt kallinenud või odavnenud. «Ainult koolikoti hind on meelde jäänud: Moonil maksis see omal ajal kusagil 800 krooni ning Kauril praegu 50 eurot ehk hind suhteliselt sama - ostetud Stockmannist ja mõlemad olid Lego kaubamärgi tooted,» tõi ta näite. Traditsiooniliste koolikaupade ostu jättis ta augusti teise poolde ja kasutas ära ka suviseid allahindlusi lastele spordirõivaste ja koolijalatsite muretsemisel, mistõttu hindade üle pole tema sõnul põhjust kurta, sest nii mõnigi ese õnnestus väga soodsalt saada.

«Olen arvestanud veel sellega, et esimesse klassi astuvad lapsed saavad minu teada ka tänavu Tallinna linnalt üsna korraliku koolitoetuse, mistõttu püüan lapsele osta mõistliku hinna ja kvaliteedi suhtega kaupu, mitte kõige odavamaid, mille kvaliteedist mul pole aimugi,» lisas ta.

Kuigi pere pole täpset rehkendust koolikulude üle pidanud, arvas Kauri ema, et kõige kallim ost nende peres oligi ranits. «Ma pakun umbes, aga tundub, et kogusumma koos spordirõivaste, mitme paari jalatsite (mittemääriva tallaga vahetusjalatsid, sisespordijalatsid + välisspordijalatsid), tavaliste koolitarvete ja kotiga jääb kusagil 200 euro kanti või pisut rohkem,» hindas ta lapse kooli saatmiseks tehtud kulutusi.

Tallinna 21. kool
Koolivest ja müts 37.29 eurot
Koolipäevik 2.60
Koolitarbed 40.93*
(joonelised vihikud 2 tk, abijoontega vihikud 2 tk, ruudulised vihikud 2 tk, joonistuspaberid, paljunduspaber, õlipastellid, guaššvärvid, värvipliiatsid, värvilised paberid 2 komplekti, käärid, liimipulk, plastiliin, pintslid 2 komplekti, lauamatt, harilikud pliiatsid, kustutuskumm).

Nõmme põhikool
Lisaõppematerjalid 2.60
Koolitarbed 50.13*
(joonelised vihikud 5 tk, ruuduline vihik 2 tk, vihikute kilekaaned, harilikud pliiatsid, guaššvärvid, koolipintslid 2 komplekti, veetops kaanega, värvipliiatsid, viltpliiatsid, õlipastellid, pehme plastiliin, voolimisnoad, kustutuskumm, pliiatsiteritaja sodikogujaga, joonlauad 2 tk, liimipulk, PVA-liim, käärid, värvilised paberid 2 komplekti, värviline kartong, joonistusplokk A3 formaadis, joonistusplokk A4 formaadis, lauamatt/kile, jalatsikott)

Prantsuse lütseum
Koolivorm 175 eurot
Koolimüts 20 eurot
Kaks õpikut 15 eurot

Päevik 3 eurot

Koolitarbed 39.32*
( jooneline kaustik, abijoonega vihikud 2 tk, jooneline vihik 2 tk, ruuduline vihik 2 tk, valgete lehtedega vihik, vihikupaberid, kilekaaned, kustutuskumm, joonlaud, harilikud pliiatsid, värvipliiatsid, viltpliiatsid, vesivärvid, guaššvärvid, rasvakriidid, pintslid 2 komplekti, veetops kaanega, käärid, liimipulk, plastiliin, värvipaberid, värviline kartong, joonistusplokk A3, joonistusplokk A4, riidest jalatsikott.)

*Koolitarvete hindade aluseks on võetud Büroomaailma enim müüdud kaupade hinnad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles