Riigikogu rahva toidulaua katab Dimitri Demjanov

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dimitri Demjanov.
Dimitri Demjanov. Foto: Peeter Langovits

Järgmisel viiel aastal tehakse Toompea lossis süüa tippkoka näpunäidete järgi, sest riigikogu söökla konkursi võitis Dimitri Demjanovile kuuluv firma.

«Kas Eesti parlament ei peaks saama kvalifitseeritud kokkade poolt valmistatud lihtsamat, paremat ja eestipärasemat toitu, see ongi põhjus,» vastas Eesti üheks paremaks kokaks peetav Dimitri Demjanov küsimusele, miks ta otsustas oma ettevõtte tegevust laiendada Toompea lossi.

Tippkokk möönis, et Toompeal on huvitav, aga ka raske töötada, kuna teenindatavad söögikohad asuvad majas mitmel eri korrusel. «Aga see asja keerulisus, pidevas heas tööstressis olemine mulle meeldib,» kinnitas ta.

Demjanov nentis, et riigikogu saadikud on kapriisne rahvas, kes tänu suurele reisimisele on toidukultuurist teadlikud. «Ega selle raha eest restorani toitu saada pole võimalik, aga me teeme parima. Ma usun, et Gloriaga on parim aeg riigikogusse saabumas,» kinnitas ta.

Kuigi firma võitis konkursi juba kevadel, pole uus menüü veel valmis. Tippkoka sõnul valmib see paar päeva enne riigikogu sügiseste istungite algust. «Me palusime 100 päeva mitte kritiseerida praegu tehtavat toitu,» sõnas kokk. Ta lisas, et uus menüü sisaldab klassikalist Euroopa toitu rõhuga eestipärasusele, kuid kindlasti ei ole menüü nii valikuterohke kui seni. «Tulevad lihtsad ja traditsioonilised toidud ka eesti köögist nagu mulgikapsad, kapsasupid, tangupudrud, silgud, heeringad ja peedid» tõi ta näite. Ka on kavas hakata pakkuma lihtsaid tervislike salateid nagu riivitud peet või porgand.

Eesti toit ausse

«Me oleme väga piiratud eelarvega, söökla jääb sööklaks, kuid see peab olema aus ja maitsev toit,» rõhutas Demjanov korduvalt. Tippkokk tahab riigikogu söögikohtades hakata propageerima eestimaist toitu. Näiteks odavate Läti ja Leedu mahlade asemel peaks Toompea sööklasse jõudma kodumaine õunamahl. «Sellega on kauba kontroll otsustajate käes olemas, et nad teavad, mida toodetakse ja millise kvaliteediga Eesti tooraine on,» selgitas ta.

Seni riigikogus töötanud kokad jäävad ka Demjanovi sõnul ka edaspidi ametisse. «Me ei vallanda kedagi, need on toredad ja heade oskustega inimesed, kes on aastaid seal töötanud, nad peavad veidi juhendamist ja uute retseptidega harjutamist saama,» sõnas kokk.

Demjanovi sõnul loodab ta, et nö kohanemisperiood läheb ilma suuremate valudeta ja tema firma suudab pakkuda teenust, mida neilt ka oodatakse.

Seni tegutses Toompea lossi söögikohtades firma Miker, kelle leping lõppes tänavu märtsis. Riigikogu Kantselei korraldatud konkursil osalesid lisaks selle võitnud Gloria Lunch Dinner & Catering OÜ-le ka Da Vinci Group OÜ ja Akesto Trading OÜ.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles