Põllumehed võivad õppekogunemisest pääseda

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kaitseväeteenistuse seaduse järgi võiksid kevadtöid tegevad põllumehed kaitseväe reservõppekogunemisest pääseda.
Uue kaitseväeteenistuse seaduse järgi võiksid kevadtöid tegevad põllumehed kaitseväe reservõppekogunemisest pääseda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uue kaitseväeteenistuse seaduse eelnõu järgi võiksid põllumehed pääseda kevadtööde ajal toimuvast kaitseväe reservõppekogunemisest.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles, et kuigi ajateenistuse läbinud reservväelaste osalemine õppekogunemistel on ülioluline, et nad saaksid oma sõdurioskusi ja -teadmisi värsketena hoida, teeb kaitseministeerium põllumajandusministeeriumi ettepanekul erandi põllumeestele, kuna erinevalt teiste elualade esindajatest sõltuvad nemad just enim aastaaegadest.

«Seetõttu on põllumajandusministeeriumi ettepanek praeguseks sisse viidud uue kaitseväeteenistuse seaduse eelnõusse, mis praegu on asutustevahelisel kooskõlastusringil,» selgitas Kuimet.

Uue seaduse kehtima hakkamisel võib kaitseringkonna ülem edaspidi vabastada 1. aprilli ja 1. juuni vahelisel ajal toimuvast õppekogunemisest põllumehe, kes tegeleb Euroopa Liidu lepingu lisas I loetletud põllumajandustoodete, välja arvatud kalatoodete ja puuvilla tootmisega.

«Seejuures ei laiene selline vabastus automaatselt kõikidele põllumeestele, vaid vabastuse saamiseks peab põllumees tõendama, et tal on õppekogunemise ajal reaalne vajadus osaleda põllumajanduslikel töödel ning õppekogunemisel osalemine põhjustaks talle tõsiseid majanduslikke probleeme,» lisas Kuimet.

Kuimet rõhutas, et uus kaitseväeteenistuse seadus o praegu alles kooskõlastusringil ega hakka ilmselt kehtima enne 2012. aasta suve.

«Samas annab ka praegu kehtiv kaitseväeteenistuse seadus ka põllumeestele vajadusel võimaluse taotleda vabastust õppekogunemisel osalemisest,» leidis ta. Nimelt vabastatakse kehtiva kaitseväeteenistuse seaduse § 135 kohaselt reservväelane õppekogunemisest seoses ootamatult tekkinud raske perekondliku või majandusliku olukorraga.

«Samuti tasub meeles pidada, et kutse õppekogunemisel osalemiseks saadetakse reservväelastele vähemalt 120 päeva enne õppekogunemise algust, mis peaks nii kõikide elualade töötajatele kui ka tööandjatele olema piisavalt pikk etteteatamisaeg selleks, et üheks või kaheks nädalaks oma töö ajutiselt ümber korraldada või asendaja leida,» ütles Kuimet.

Uue kaitseväeteenistuse seaduse eelnõu § 79:

(2) Kaitseringkonna ülem vabastab ajavahemikul 1. aprill kuni 1. juuni toimuvast õppekogunemisest füüsilise isiku, kes tegeleb Euroopa Liidu toimimise lepingu lisas I loetletud põllumajandustoodete, välja arvatud kalatoodete ja puuvilla, tootmisega, kui:

1) isikul on õppekogunemise toimumise ajal reaalne vajadus osaleda Eestis põllumajanduslikes töödes ja;

2) õppekogunemisel osalemine võib põhjustada ohu isiku põllumajandusliku tootmise jätkamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles