«Kampsunid» koovad vastloodud MTÜs manifesti

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samuti «kampsunite» leeri kuuluv, MTÜs aga lihtliikmena kaasa lööv Tõnis Lukas IRLi suvepäevadel oma seisukohta tutvustamas.
Samuti «kampsunite» leeri kuuluv, MTÜs aga lihtliikmena kaasa lööv Tõnis Lukas IRLi suvepäevadel oma seisukohta tutvustamas. Foto: Toomas Huik

Kui Isamaa ja Res Publica Liidu rahulolematud «kampsunid» suutsid suvise terava mõttevahetuse järel muuta IRLi põhikirja, siis sellega nad veel ei piirdunud – loodud on MTÜ, millest sünnib uus erakond või vähemalt valimisliit.


Läinud kuul registreeritud MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik võib olla märgiliseks teepostiks nii mitmekski algatuseks: mõttekojaks, kodanike ühenduseks, kohalikele valimistele valimisliiduna vastu minevaks jõuks või täiesti uue erakonna loomise esimeseks sammuks.

Juhatusse kuuluvad Külliki Kübarsepp, Tõnis Lukase endine nõunik haridusministeeriumi päevilt Toomas Kalmus ning üks esikampsunitest Andres Ammas.

Praegu on MTÜga liitunud mõnikümmend inimest ning loomisel on manifest. Selle algtekstis tõdevad manifesti koostajad, et Eesti on küll palju saavutanud, kuid nüüd on areng asendunud paigalseisuga.

«Meile teeb muret, et poliitika sisu üle otsustab üha enam raha, pikaajalist vaadet on hakanud asendama lihtsad lubadused ja väikesed kingitused huvirühmadele,» hakkab seisma manifestis.

«Meile teeb muret, et Eesti ei arene ühtlaselt, omavalitsused on nõrgad ning puudub huvi haldusreform läbi viia. Meile teeb muret, et ühiskond killustub väikesteks võimuvertikaalideks, mis hindavad kildkondlikku lojaalsust kõrgemalt kui pühendumust ega talu kriitikat.»

Vabakodanikud peavad Eesti edu aluseks usaldusväärsust, avatust ja kaasamist. Avatuse taastamine peab nende hinnangul algama erakondadest. «Ekspertide ignoreerimine, omavalitsuste ja ametnike parteistamine, valimisnimekirja kohtade sõltuvus rahalisest panusest ja riiklike vahendite kasutamine erakonnatöös on suletuse märgid,» leiavad nad.

Juhatus kutsus MTÜsse ka IRLi aseesimehe Tõnis Lukase, kes on lihtliige. «See MTÜ ei konkureeri IRLiga, on kõigi erakondade ülene, ja vabaühendustes osalemine on iga aktiivse kodaniku kohus,» ütles Lukas. Tema sõnul on oodatud MTÜga liituma kõigi erakondade liikmed, kes tunnevad vastutust vastupidava Eesti loomise eest. «Maailma rahvuste katlas peaks suurenema rahvuslik konservatism, see on meie kõigi vastutusel. Et Eesti oleks eestlaste jaoks alati esimene valik ja noored jääksid meie maale,» sõnastas Lukas ühe MTÜ peamõtetest.

Vabakodanlased lõpetavad oma manifesti tõdemusega: «Vabad kodanikud on kõrgeima riigivõimu kandjad. MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik (Vaba-Koda) pakub võimaluse neile, kes soovivad osaleda Eestile uue arenguhoo andmises.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles