Erki Korp: sõltuvusprobleemidega lapsi aidatakse vaid Tallinnas

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme linnaosa vanem Erki Korp.
Nõmme linnaosa vanem Erki Korp. Foto: Toomas Huik

Kui me ei tegele lapsnarkomaanidega, siis saavad neist täiskasvanud narkomaanid, keda on tänavapildis häirivalt sageli näha, nentis Erki Korp.


Tänane Nõmme linnaosavanem juhtis 11 aastat Tallinna Laste Turvakeskust, kus tegeletakse ka sõltuvusprobleemidega noortega. «Sõltuvusprobleemidega lapsed surevad narkootikumide ja alkoholi tarbimise tõttu, kuna väljaspool Tallinna puuduvad keskused, et neid lapsi ja noori aidata,» lausus Korp.

«Peaaegu 11 aasta jooksul ei ole sotsiaalministeerium suutnud välja töötada õigusakti, mis seadustaks selliste laste aitamise ning see omakorda looks aluse vastavate keskuste loomise ka väljaspool Tallinna,» lisas ta.

«Kuna sõltuvusprobleemidega laste puhul on umbes 95 protsendi ulatuses tegemist sotsiaalse probleemiga ning vaid viiel protsendil lastest on psühhiaatriline probleem, siis näen, et ei pea muutma mitte psühhiaatrilise abi seadust, vaid tuleb täiendada olemasolevat sotsiaalhoolekande seadust,» rõhutas Korp.

Psühhiaatrit on Korpi sõnul vaja selleks, et ta paneks diagnoosi ja ütleks, kas laps on sõltlane või kuritarvitaja. Ja edasi läheks asi sotsiaalhoolekande kätte. Paraku tegeldakse sõltlastest lastega vaid Tallinnas.

«Nõmme linnaosa vanemana näen praegu olukorda, kus Tartumaa laps kirjutatakse Nõmmele sugulaste juurde elama, et ta saaks abi Tallinna Laste Turvakeskusest, sest Lõuna-Eestis vastavad keskused puuduvad. Seetõttu tahan nii õiguskantsleri kui ka Lastekaitse Liidu, Unicef Eesti Rahvuskomitee ning teiste lapse õiguste eest seisvate ning nende õigusi kaitsvate organisatsiooni juhtide käest küsida, miks väljaspool Tallinna elavatele sõltuvusprobleemidega laste probleemidele ei pöörata riigi tasandil tähelepanu?» küsis Korp.

«Igal aastal pöördub Tallinna Laste Turvakeskuse poole 20-30 inimest teistest Eesti piirkondadest, kus lapsevanemad on kurvastusega tõdenud, et nende kodukohas sõltuvusprobleemidega laste jaoks keskus puudub ja nende lapsed antud probleemi lahendamisel abi ei saa,» lausus linnaosavanem.

Tema hinnangul peaks Eestis olema vähemalt viis 20-kohalist keskust sõltuvusprobleemidega lastele: Ida-Virumaal, Lõuna-Eestis, Pärnumaal, Kesk-Eestis ja Harjumaal. Aga senikaua kui pole õigusakti keskuste töö reguleerimiseks, ei saa ka teistes piirkondades selliseid keskusi avada. «Selle surnud ringi peavad praegu lahendama õiguskantsler ja sotsiaalministeerium,» lisas Korp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles