Piirivalvurid tabasid grusiinidest piiririkkujad

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lipumotiiviga särki kandev noormees Eesti lipu taustal.
Gruusia lipumotiiviga särki kandev noormees Eesti lipu taustal. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Laupäeval tabasid piirivalvurid Valgas liinibussidest mitu piiririkkujast Gruusia kodanikku, kes saadetakse Lätti tagasi.

Laupäeval, 3. septembril kell 6.30 peeti piirivalvurite poolt Valga linnas Valga-Tallinn liinibussis kinni 1975. aastal ja 1985. aastal sündinud kaks reisidokumentideta Gruusia Vabariigi kodanikku, teatas Lõuna prefektuur. Lätist saabunud õigusrikkujad anti pärast seaduslike menetlustoimingute täitmist 5. septembril üle Lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroole, kes taotles halduskohtult nimetatud isikute väljasaatmiskeskusesse paigutamist. Halduskohus rahuldas migratsiooniametnike taotluse ja otsustas nimetatud kodanikud paigutada väljasaatmiskeskusesse, kus tehakse vajalikud toimingud nende Lätti tagasisaatmiseks.

Samal päeval, 3. septembril kell 8.05 pidasid Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo ametnikud Valga linnas Valga-Tallinn liinibussis kinni 1976. aastal ja 1968. aastal sündinud kaks Gruusia Vabariigi kodanikku. Nende puhul oli tegemist ebaseadusliku grupiviisilise piiriületamisega, neil puudusid reisidokumendid ja Eesti Vabariigis viibimise alus.

Peale seaduses ettenähtud menetlustoiminguid toimetati nad 5. septembril kohtusse, kus mõlemale määrati karistuseks kaks kuud vangistust tingimisi kolmeaastase katseajaga. Sama päeva õhtul anti nad üle Läti Vabariigi piirivalve esindajatele, sest isikud saabusid Eestisse just Lätist.

Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo piiriturvalisuse talituse juht Toivo Liider ütles, et Schengeniga liitumine on toonud kaasa isikute  vaba liikumise üle sisepiiride, kuid sellegipoolest tuleb silmas pidada siseriiklike õigusaktidega kehtestatud nõudeid ja reegleid, millest olulisemateks on piiriületusel kehtivate reisidokumentide omamise kohustus ning välismaalastel lisaks ka Eesti Vabariigis viibimisaluste olemasolu nõue.

Piiriületajatel palub politsei- ja piirivalveamet arvestada, et pädevad ametnikud nii Eestis kui ka väljaspool riigipiiri on volitatud kontrollima kehtestatud nõuetest kinnipidamist. Liider kinnitas, et Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo ametnikud teevad tõhusat tööd tagamaks oma riigi turvalisus ja kontrollimaks välismaalaste riigis viibimise seaduslikkust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles