Brown nahutas Mugabe režiimi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti peaminister Gordon Brown kirjeldas endise koloniaalvalduse Zimbabwe praegust valitsust kui «vereplekilist režiimi», millele rahvusvaheline üldsus peaks ütlema, et «mis liig, see liig».

 

Browni sõnul näitavad seda riiki tabanud toidupuudus ja sadade inimeste elu röövinud kooleraepideemia, et seal toimuv on «pigem rahvusvaheline kui riigisisene häire» ja nõuab kooskõlastatud vastust, vahendas Reuters. Ta lisas, et on pidanud sellel teemal konsultatsioone ka Aafrika liidritega.

«Me peame seisma koos, et kaitsta inimõigusi ja demokraatiat, et öelda [president Robert] Mugabele, et nüüd aitab,» teatas peaminister oma eilses avalduses. Brown ei käskinud otse Mugabel tagasi astuda, kuid tema hilisemad kommentaarid televisioonis andsid mõista, et maailm peab ühehäälselt nõudma praeguse olukorra lõppemist.

«Maailm on vihane, sest nähakse välditavaid surmasid – laste, emade ja perede langemist tõve kätte, mida oleks võinud ära hoida,» ütles ta. «See on humanitaarkatastroof. See on tsiviilühiskonna kokkukukkumine. See on vereplekiline režiim, mis hukutab omaenda rahvast.»

USA riigisekretär Condoleezza Rice ütles juba reedel, et tema hinnangul on juba kolm aastakümmet valitsenud Mugabe ametist lahkumisega väga pikalt hiljaks jäänud. Suurbritannial on oma endise koloniaalvaldusega kaua olnud pingelised suhted ning Harare süüdistab Londonit soovis endiselt kontrollida ammu iseseisvunud riigis toimuvat.

 

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles