Viimsi võib saada kaks uut koolimaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miiduranna tulevikukooli eskiislahenduse autorid on arhitektid Raul Järg ja Priit Pent.
Miiduranna tulevikukooli eskiislahenduse autorid on arhitektid Raul Järg ja Priit Pent. Foto: OÜ Ühinenud Arhitektid

Viimsisse võib 2013. aastaks kerkida kaks uut koolimaja, millest ühe ehitab vald ise, teise aga erainvestor, kellelt omavalitsus hakkaks ruume rentima.

Viimsi vallavanem Haldo Oravas ütles, et valla lasteaedade ja koolivõrgu arengukava on praegu uuesti ülevaatamisel ja täpsustamisel.

«Ütleme siis niimoodi, et oleme täiesti väljapääsmatus olukorras, mis tähendab, et 2013. aasta 1. septembril peab Viimsis kindlasti üks uus koolimaja uksed avama,» tõdes vallavanem. «Muidu ei mahu lapsed enam ühte vahetusse ära.»

Tema sõnul on praegu korraga tules kaks rauda. Vald ise projekteerib koolimaja Randveres. Hoone ehitamiseks on Viimsi valmis, sest 2012. aasta lõpuks või 2013. aasta alguseks kujuneb omavalitsuse võlakoormus juba niisuguseks, et on võimalik laenu võtta ja sellega koolimaja ehitada.

Tulevikukool Miiduranda

«Teine on natuke kära tekitanud Miiduranna tulevikukool,» mainis Oravas. «Meil on niisugune mõte, et erainvestor ehitaks kooli valmis. Üks investor on ise seda ka pakkunud. Vald saaks seal algkooli ruume rentida.»

Peale valla 450-kohalise algkooli saaks selles hoones ruume ka International School of Estonia ehk Eesti rahvusvaheline kool, mis praegu paikneb Tallinnas Juhkentali tänava ääres. Oravase sõnul tekib niimoodi olukord, kus ühes majas asub kõrvuti kaks erinevat õppeasutust, millest üks on puhtalt ingliskeelne erakool, teine aga vallakool.

Peale selle oleksid selle kooli rajamisel kolmandaks partneriks kõrgtehnoloogiafirmad, mis sisustaksid mõned õppekabinetid uusima tehnoloogiaga, mida koolilapsed saaksid kasutada.

«See on tubli mõte ja kuna algkool ei vaja ehk niisugust tehnoloogilist taset, siis võimaldaksime neid õppekabinette kasutada ka teistel Viimsi koolidel,» selgitas Oravas.

Vallavanem lisas, et see on suur ja edumeelne idee, kuid ka mõned tõrked on ette tulnud. International School of Estonia rendib praegu Juhkentali tänava ääres kunagise kokakooli ruume ja saab seda teha suhteliselt väikse väikse rahaga.

«Kool oleks küll nõus Viimsisse tulema, kuid nad küsivad riigilt rendiraha ja selles peitubki väike vaidlus,» mainis Oravas. «Vallale niisugune partenlus aga väga meeldiks. Nemad saaksid kohalikku kultuuri Eesti keskkonnas, meie saaksime aga ingliskeele tuge.»

Kooli on hädasti vaja

Rahvusvahelise kooli paljud kliendid ehk siis välismaised ärimehed ja diplomaatilise korpuse esindajad elavad Pirita piirkonnas Viimsi lähedal, mistõttu on neil lihtne oma lapsi hommikul kooli tuua ja õhtul koju viia.

«Eks aeg peab näitama, kas kõik need plaanid realiseeruvad, kas rahvusvaheline kool tuleb ikka partneriks,» märkis vallavanem. «Igal juhul projekteerimine juba käib. Väike risk muidugi on.»

Viimsi abivallavanem Jan Trei ütles, et rahvastikuprognoosi järgi jõuab 2013. aastal vallas koolikohustuslikku ikka umbes 300 last, kellele vald peab tagama võimaluse koolikohustuse täitmiseks. Samuti on vallale oluline vähendada selleks ajaks Viimsi keskkooli algklassidesse minevate õpilaste arvu. Tänavu avati selles koolis üheksa esimest klassi, mullu isegi 10.

Trei selgitas, et Randvere uude koolimajja kavatsetakse rajada 1-6-klassiline põhikool kolme paralleelklassiga. Kohti peaks seal jätkuma 450 õpilasele. Kooli tulevad ka õppeklassid erivajadustega lastele. Kool hakkab teenindama Leppneeme, Tammneeme, Randvere, Metsakasti, Äigrumäe, Laiaküla ja Muuga külade lapsi.

Abivallavanem lisas, et Miiduranna kooli eripäraks peaks saama süvendatud keeleõpe ning looduse, tehnika ja täpisteaduste kallakuga rahvusvaheline õpe. Randvere ja Miiduranna kooli ehitamisega peaks valda lisanduma umbes 900 uut koolikohta. Viimsi keskkool on kavas 2013. aastaks kujundada 7-12-klassiliseks progümnaasiumiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles