Täna andsid sõdurivande ligi 400 ajateenijat

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevased sõjaväelogistikud sõdurirännakul.
Tulevased sõjaväelogistikud sõdurirännakul. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna andis sõdurivande ligi 400 mereväebaasi, tagala- ja logistikapataljoni ajateenijat.

Täna ennelõunal andsid sõdurivande 180 juulis teenistust alustanud 1. jalaväebrigaadi tagalakompanii ajateenijat.

Tagalapataljoni ajateenijate sõdurieksami rännak lõppes eile õhtul. Kahepäevasel ja ligi 50 kilomeetri pikkusel rännakul hinnati sõdurite teadmisi topograafiast, sidest, sihitamisest, vahemaade määramisest, tulepositsioonide valikust, varjumisest, meditsiinist, käemärkidest, signaalidest ja miinidest. Sõdurieksami osana sooritasid ajateenijad enne rännakut veel kirjalikud testid pioneeritegevuse ja relvatundmise kohta ning laskeoskustesti.

Juulis teenistusse tulnud ja kolmapäeval sõduribaaskursuse sõdurieksamiga lõpetanud mereväebaasi 95 ajateenijat andsid täna pärastlõunal sõdurivande.

Mereväebaasi sõdurieksam sooritati jagude kaupa 63 km pikkuse rännakuna, kus esimesel päeval läbiti 18 km ja kahes kontrollpunktis testiti sõdurite oskusi maskeerimises ja telgi püstitamises. Teisel päeval oli rännaku pikkuseks ligi 30 km, kontrollpunktides pandi sõdurite teadmised proovile veetakistuse ületamises, vahemaade määramises, meditsiinis ja käemärkide tundmises. Rännaku viimasel päeval läbiti 15 km ja sõdurid said näidata oma teadmisi tulepositsioonide valikul ja sihtmärkide osutamisel.

Täna pärastlõunal andsid sõdurivande ka 101 tulevast sõjaväelogistikut Kaitseväe Logistikakeskuse Logistikapataljonis.

«Nendest meestest sõltub otseselt meie sõjaaja üksuste võitlusvõime, sest sõjaväelogistikutena peavad nad tagama lahingüksustele varustuse ja lahingmoona järelveo ning meditsiinilise toetuse,» ütles kompaniiülema abi nooremleitnant Tiiu Naagel Logistikapataljonist. «See, millisel erialal keegi neist oma õpinguid jätkab, sõltub suures osas tema enda senistest õpitulemustest ja isikuomadustest,» lisas nooremleitnant Naagel.

Logistikapataljoni 101 võitlejat läbisid nädala alguses kahepäevase rännaku käigus 50 kilomeetrit. Rännakul tuli sõduritel sooritada erinevaid eksameid nagu käemärkidega juhtimine, traatside ülesseadmine, lahingkannatanu abistamine, sihtmärkide osutamine, relva käsitlemine, kauguste mõõtmine ning seadusandluse tundmine. Lisaks tuli allüksustel meeskonnatöö harjutamise eesmärgil läbida ka takistusriba.

Tänasel pidulikul vandeandmistseremoonial said sõdurieksami kuldmärgi 5 ja hõbemärgi 81 tulevast sõjaväelogistikut.

Sõdurivandega tõotab kaitseväelane jääda ustavaks demokraatlikule Eesti Vabariigile ja tema põhiseaduslikule korrale, kaitsta Eesti Vabariiki vaenlase vastu kogu oma mõistuse ja jõuga, olla valmis ohverdama oma elu isamaa eest ning pidada kinni kaitseväe distsipliinist.

Truudusetõotuse annavad ajateenijad pärast üheteistnädalase sõduri baaskursuse ja sõdurieksami lõpetamist. Sõduri baaskursus on ajateenistusse kutsutud sõduri jaoks esmatasandi õpe, kus värsketele kaitseväelastele antakse üksikvõitleja teadmised ja oskused. Baaskursusele järgneb eriala- ja allüksuse väljaõpe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles