Katrin Kendra: lasteaia kohatasu Tallinnas võib tõusta järgmisel aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn tänavu lasteaia kohamaksu tõsta ei kavatse.
Tallinn tänavu lasteaia kohamaksu tõsta ei kavatse. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tallinna linnavalitsuses on ettevalmistamisel igasügisene lisaeelarve, mis ei näe ette lasteaia kohatasu tõstmist sel aastal. Küll aga võib see küsimus arutluse alla tulla järgmise aasta linnaeelarve menetlemisel.

Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra ütles Postimees.ee'le, et linna kõik ametiasutused peavad saatma finantsteenistusele oma eelarve muutmise soovid ja ettepanekud sel nädalal ning linnavalitsus hakkab neid arutama septembri jooksul. Oktoobris loodetakse lisaeelarve linnavolikogusse saata. Kendra kinnitas, et tulude ja kulude ümbertõstmine aasta lõpus ühelt eelarverealt teisele on täiesti tavaline tegevus. Üks on selge – negatiivset lisaeelarvet ei tule.

«Lasteaia kohatasu ei ole kahjuks kunagi olnud majanduslik teema, alati on see keeratud poliitiliseks,» mainis Kendra. «Üldse kõik see, mis puudutab haridusasutusi on ülepolitiseeritud. Mõtlemise ratsionaalsust selles ei ole. Küll võib aga öelda, et arutelusid lasteaia kohatasu võimalikuks tõstmiseks ei ole küll olnud.»

Finantsdirektor tõdes, et kui elekter ja soojus lähevad kallimaks kodudes, siis ei pääse sellest ka lasteaiad ja koolid. Praegu on Tallinnas lasteaia kohatasu 22,24 eurot. Kui selle tasu tõstmist hakataksegi linnavalitsuses arutama, siis kindlasti mitte enne 2012. aasta eelarve menetlemist.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula kinnitas samuti, et siiani ei ole veel lastaaia kohatasu tõstmist arutatud. Kuid nagu Tartus, on ka Tallinnas kohatasu ühel ja samal tasemel püsinud juba vähemalt kolm aastat. Ta lisas, et järgmise aasta linnaeelarve menetlemisel võib aga tasu tõstmise küsimus tõesti arutluse alla tulla. Igal juhul on see tundlik teema, mille puhul tuleb arvestada ka lapsevanemate seisukohtadega.Tegemist on keeruka sotsiaalse teemaga.

Pajula sõnul jälgib Tallinna haridusamet üsna täpselt ka seda, mida tehakse Eesti suuremates linnades ja Tallinna ümberkaudsetes omavalitsustes. Oluline on seegi, milline on lapsevanemate maksevõime lasteaiateenuse eest tasumisel.

Tartu juhid on lasteaia kohatasu tõstmise vajaduse juba välja kuulutanud. Kui linnavolikogu kiidab heaks haridusosakonnas küpsenud plaani tõsta Tartu lasteaedade kohatasu, siis tuleb lastevanematel arvestada oluliselt suuremate väljaminekutega juba uue aasta algusest.

Praegu on Tartu lasteaedades kohatasu 22,24 eurot, kuid linnavalitsus tahab 1. jaanuarist selle tõsta 30,58 eurole ehk 37,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles