Vallajuht: kui napib õpilasi, pole ka palgaraha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti ühe väiksema õpetajate palgaga silma paistva Saare valla juht põhjendab nukrat numbrit eelkõige õpilaste nappusega, mis kärbib koormust ja seega ka palka.

«Põhipõhjus on kindlasti see, et meil on väiksed klassikomplektid ja õpetajate koormus ei ole nii suur. Me ei suuda ka valla eelarvest nii palju lisaks juurde maksta kui teised,» rääkis pingereas tagant teiseks jäänud Jõgevamaal asuva Saare valla vanem Jüri Morozov.

Morozovi sõnul röövivad ka nende õpilastest ja seega pearahast suure tüki naaberomavalitsused, sest kellel on teine põhikool kodule lähemal, läheb ju õppima sinna.

«Lisaks, kui vanem laps käib Palamusel gümnaasiumis, siis paneb vanem oma väiksema lapse ka sinna, sest ühe kooliga on lihtsam suhelda,» kirjeldas ta.

Morozovi sõnul oleks Saare vallale kasulik gümnaasiumid põhikoolist lahutada, sest sel juhul kaoks Palamuse kooli eelis ning nad saaksid nii oma õpilased koduvalda tagasi ja tekiks (pea)raha enda kooli edasi arendada.

Ta meenutas, et nende vald oli kümne aasta eest nii tubli, et otsustas teravast vastuseisust hoolimata ise ennetavalt ühe kahest põhikoolist sulgeda, et teise allesjäämine garanteerida.

Seda, et Saare vallas asuv Voore põhikool kinni pandaks, Morozov ei pelga, sest tänavu astus neil 1. klassi lausa 15 õpilast, mis on maakonna koolide seas paremuselt viies tulemus.

Saare vald on õpetajate keskmise palga põhjal moodustunud pingereas Eesti omavalitsustest tagantpoolt teine - nende õpetaja teenis mullu kuus keskmiselt brutotulu 509 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles