«Kodutunne» ihub hammast haige poisi raha peale

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Alferovi unistus täitus.
David Alferovi unistus täitus. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht

Heategevussaate «Kodutunde» tegijad esitavad annetusena saadud asju kui endi ostetuid ja nõuavad Lääne-Virumaa Sõmeru vallalt kulutuste hüvitamist.

Eelmisel nädalal sai Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev «Kodutunde» tootjafirma OÜ Õuetuba omanik Kristi Nilovi poolt väljastatud 8400-eurose arve, kus põhjenduseks oli märgitud «Davidi elamistingimuste parandamine», kirjutab Õhtuleht.

Teletegijad võtsid vallavanemaga ühendust kevadel, pärast autoõnnetuses raskelt viga saanud Uhtna poisi Davidi toetuseks korraldatud korjandust, ja palusid poissi aidata lubanud firmade kontakte ning vallavanem ei näinud põhjust nende andmisest keeldumiseks. Pärast korteri ostu ja seal tehtud remonti jäi Davidi arvele 8730 eurot ning see oli vallavanema kinnitusel avalik teave.

Nüüd nõudis Nilov vallavanemalt 7000 eurot tehtud kulutuste katteks ja kui Vassiljev ütles, et allesjäänud raha on mõeldud taastusraviks, siis vastas Nilov, et 300 eurot jääb ju alles ja sellest on küll.

Üks poisile «Kodutunde» kaudu annetanud ja avalikkuse ees tundmatuks jääda soovinud ettevõtja oli aga arvest kuuldes šokeeritud, sest summa, mille väärtuses ta enda arvates head tegi, on sama, mis on Sõmeru valla jaoks Nilovi lahti kirjutatud arvel ning ettevõtja sõnul küsis Nilov annetatud asjade kohta arvet, põhjendades seda vajadusega arvestada firmale saates eraldatava reklaami mahtu.

Nilov ise väidab, et neil on olemas vallaga suuline kokkulepe, mida vald nüüd pidada ei taha ja pealegi on Davidi toetuseks kogutud raha neile andmine ainuvõimalik, sest annetusi koguti just elutingimuste parandamiseks, mitte taastusraviks.

Koolikaaslaste algatus

Daividi aitamise lugu sai alguse kevadel, kui Lääne-Virumaa Uhtna põhikooli õpilased otsustasid aidata oma koolivenda  Davidit ja tema perekonda elamistingimuste parandamisel. 20. mail toimus Sõmeru keskusehoones heategevuslik kevadkontsert, mille tulu läks Davidi unistuse, oma toa tarbeks. Kontserdi ja õpilaste valmistatud meenete müügiga kogunes 605 eurot ja 13 senti, ning esmaspäeval kella 12.15 seisuga oli tehtud annetusi summas 20 216,59 eurot. Kokku saadi annetustena 20 821,72 eurot, millest 10 924 eurot kulus remondile ja 3200 eurot maksis lisaks ostetud korter.

Uhtna põhikoolis õppiva Davidiga juhtus kolm aastat tagasi üliraske liiklusõnnetus. Ta tuli koos oma vendadega pimedal detsembriõhtul kelgutamast ning neile sõitis otsa purjus, lubadeta autojuht.

Õnnetuse tagajärjel üks vendadest hukkus, tema kaksikvend sai aga rängalt vigastada. Davidil diagnoositi pärast õnnetust väga raske ajutrauma, vasaku reieluu murd ja parema kehapoole halvatus ning ta oli neli nädalat koomas.

Praeguseks on David õppinud uuesti kõndima, sööma, kasutama oma vasakut kätt, parem käsi on aga endiselt abitu. Davidi raviarst Haapsalu rehabilitatsioonikeskusest on öelnud, et Davidi taastumine on olnud ime ning et tema pole oma tööaastate jooksul sellist asja kogenud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles