Venemaa presidendi lennuk rikkus teel Helsingisse Eesti õhuruumi (25)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin Helsingis.
Venemaa president Vladimir Putin Helsingis. Foto: Christine Olsson/TT / TT NEWS AGENCY

Eile lõuna ajal sisenesid umbes tunniajase vahega Vaindloo saare piirkonnas ilma loata Eesti õhuruumi Venemaa Föderatsiooni riiklikud lennukid A319 ning IL-96, mille pardal viibis ka Vladimir Putin.

Eesti kaitseväe peastaabi teatel rikkusid eile ilma loata Eesti õhuruumi kaks Venemaa lennukit - A319 ja Il-96. Mõlemad lennukid kuuluvad Venemaa riiklikku lennukiparki. See tähendab, et nendega lendavad vaid riigi kõige kõrgemad juhid. «Meie ei tea, kes seal peal oli, aga saan öelda, et selle lennukiga sõidutatakse Venemaa juhtkonda,» ütles Kaitseväe peastaabi pressiruumi osakonna juhataja Arvo Jõesalu. 

Pressifotodelt on näha, et Putin saabus Helsingisse IL-96 mudeli lennukiga, mille registrinumber oli RA-96022. Veebipõhiseid lennuradareid uurides selge, et just selle registrinumbriga lennuk oli Eesti õhuruumi rikkujaks. 

Helsingi. 2018-07-16.
Vladimir Putin saabus eile Helsingisse, et kohtuda Donald Trumpiga. See sama lennuk rikkus eile keskpäeval Eesti õhuruumi. 
Helsingi. 2018-07-16. Vladimir Putin saabus eile Helsingisse, et kohtuda Donald Trumpiga. See sama lennuk rikkus eile keskpäeval Eesti õhuruumi. Foto: Christine Olsson/TT / TT NEWS AGENCY

Lennukid viibisid Eesti õhuruumis vähem kui minuti. Lennukite transponderid olid sisse lülitatud, kuid lennuplaane ei olnud esitatud. Lennukitel ei olnud raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega. 

Välisministeerium kutsus täna välja Venemaa saatkonna esindaja ja andis üle noodid. Kokku on tänavu Vene Föderatsiooni lennukite poolt Eesti õhupiiri rikutud kuus korda.

Vene presidendi lennuki IL-96 teekond Moskvast Helsingisse.
Vene presidendi lennuki IL-96 teekond Moskvast Helsingisse. Foto: Kuvatõmmis flightradar.24.com
Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles