Moslemi palverändurid kogunesid Mekasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sajad tuhanded palverändurid kogunesid eile Saudi Araabia pühasse linna Mekasse, et teha Allahi koduks peetavas Suures mošees traditsiooniline ring islami tähtsaima pühamu Kaaba kivi ümber.


Varem korjasid palverändurid Muzdalifa tasandikult kivikesi, mida loopisid saatanat sümboliseerivate kolme samba pihta, vahendas AFP. Kuradi kividega loopimise näol on tegemist traditsioonilise kombetalitusega, sest Aabraham ja tema perekond viskas igaüks seitse kivi saatana pihta.

Lisaks toimus ühispalvus Arafati mäe juures, kohas, kus prohvet Muhamed pidas oma viimase jutluse.

Kõigi nende rituaalidega tähistatakse esmaspäeval alanud ja neli päeva kestvat moslemite tähtsaimat ohvripüha Eid al-Adhat, mille käigus palutakse jumalalt andestust.

Islamikalendris on Eid al-Adha tähtsuselt teine püha, millega tähistatakse hadži ehk palverännaku lõppu.

Saudi Araabia võimude teatel kogunes tänavusele palverännakule välismaalt ligi kaks miljonit palverändurit, kellele lisandub üle poole miljoni kohaliku palveränduri.

Hadži on viimastel aastatel lõppenud rohkete inimohvritega, mistõttu on kohalikud võimud sel aastal teinud jõupingutusi palverändurite turvalisuse tagamiseks.

Enamasti on palverändurid hukkunud tekkinud rahvarüselustes, kuid ülemöödunud aastal lõppes hadži rohkem kui 360 inimese surmaga, kes jäid kokku varisenud Jamarati silla rusude alla.

Kõige ohvriterohkeimaks osutus aga 1994. aasta, mil pühas linnas Mekas sai jalakäijate tunnelis surma 1426 palverändurit.

Tänavu on palverännak möödunud suuremate intsidentideta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles