Briti saadik on Tallinna Vee tariifivaidlust arutanud Eesti võimudega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Carter Suurbritannia suursaadikuna Eestis.
Peter Carter Suurbritannia suursaadikuna Eestis. Foto: Peeter Langovits

Suurbritannia suursaadik Eestis Peter Carter on Tallinna Vee vaidluse konkurentsiametiga uute tariifide kehtestamise ja investeeringute tulukuse üle tõstatanud nii Eesti ministeeriumide kui peaministri büroo tasandil.

Carter ütles neljapäeval BNS-ile, et suursaatkonna ülesanne on kaitsta Suurbritannia investeeringuid Eestis ehk seega Tallinna Vee suuromaniku United Utilities huve.

Carteri sõnul on ta ühe enim Eestisse investeerinud Briti firma United Utilitiesega kontaktis olnud ning samuti on küsimusega tegelenud Briti Department for Business, Innovation and Skills.

Suursaadiku sõnul peavad vaidlevad osapooled omavahel rääkima ning jõudma lahenduseni dialoogi kaudu. «Vaidlus ei ole Tallinna Vee, Eesti riigi ega Tallinna Vee klientide huvides.»

«Tõstatame seda küsimust Eesti ametivõimudega rääkides,» lisas Carter.

Juuni alguses saatis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) Tallinna Vee aktsionäridele kirja, milles märgib, et on saanud murettekitavaid teateid rahulolematute veefirma aktsionäride kohta, kelle sõnul rikuvad ministeerium ja konkurentsiamet aktsionäride kasumi teenimise õiguspäraseid ootusi, mis lepiti kokku erastamisprotsessi käigus.

«Kuulujuttude levitamine, nagu oleks Eesti ebaturvaline koht välismaiste otseinvesteeringute tegemiseks, on selgelt pahatahtlik. Selline põlastusväärne käitumine kahjustab Eesti mainet tulevaste investorite silmis ja kui see peagi ei taandu, peab Eesti astuma samme on maine kaitsmiseks,» seisab ministeeriumi kirjas.

Tallinna börsil noteeritud Tallinna Vesi vaidlustas juuni alguses halduskohtus konkurentsiameti otsuse, millega amet lükkas tagasi ettevõtte taotluse hindu tõsta. Tallinna Vesi esitas 1. juunil kaebuse konkurentsiameti 2. mail tehtud otsusele mitte kooskõlastada ettevõtte 2011. aasta hinnataotlust ja kaebus võeti kohtu poolt menetlusse 3. juunil.

Mai alguses Euroopa Komisjoni teabenõudele seoses Tallinna Vee kaebusega vastanud MKM on seisukohal, et veefirma üritab vaielda Euroopa tasandil selle üle, kuidas mõista Eesti seadusandluses mõistet põhjendatud tulukus. Ministeeriumi sõnul vaidlustab Tallinna Vesi seda mõistet nii uues, monopolide ohjeldamise seaduses kui ka juba eelnevas, Tallinna Vee erastamise aegses seaduses.

Ministeeriumi sõnul oli erastamise ajal kehtinud seaduse kohaselt võimalik kehtestada selliseid tariife, mis võimaldasid teenida mõistlikku tulukust vee-ettevõtte investeeritud varadelt. Õigustamatud hinnatõusud kasumi teenimiseks ei olnud lubatud siis, ega ole seda ka nüüd.

United Utilitiese kõrval on teine Tallinna Vee suuromanik Tallinna linn.

Tallinna Vesi avas neljapäeval Paljassaares uue reoveepuhasti biofiltri, mille rajas Nordecon varasema info põhjal 49 miljoni krooniga pluss käibemaks.

Biofilter on reoveepuhastuse protsessi lisandunud uus puhastusetapp, mille tulemusena väheneb märgatavalt Läänemerre suubuv lämmastikukoormus. Uue biofiltriga on täidetud Euroopa Liidu nõuded reoveele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles