Audit andis euroliidu põllumajanduspoliitikale karmi hinnangu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkipõld.
Rukkipõld. Foto: Postimees

Euroopa Kontrollikoda leidis, et euroliidu ühine põllumajanduspoliitika pole senisel kujul end õigustanud, sest ettekirjutused eksisteerivad vaid formaalselt ja kontroll nende üle on puudulik.


Euroopa Kontrollikoda avaldas täna esmakordselt pärast ühise euroliidu põllumajanduspoliitika rakendamist raporti, milles anti üksikasjalik hinnang kolm aastat tagasi jõustunud poliitika mõjususele.

Viimase peamine idee seisneb selles, et toetuste määramine on tootmisest eraldatud. Põllumeestele ei maksta enam lihtsalt toidu tootmise eest, nagu seda tehti minevikus, vaid eesmärgiks on motiveerida põllumehi tootma kvaliteetsemaid tooteid, mille järgi on turul suurem nõudlus.

Lisaks sellele, et põllumeestele makstav toetus ei sõltu sellest, kui palju nad toodavad, peavad põllumehed otsima ka uusi arenguvõimalusi, järgima kõikvõimalikke ohutus- ja sanitaarnorme ning olema seejuures keskkonnasõbralikud. Kõik see peaks looma tingimused kokkuhoiuks ja liigtootmise piiramiseks.

Antud raport viidi läbi seitsmes liikmesriigis, mis kontrollikoja hinnangul peaks andma piisava läbilõike kogu euroliidu põllumajandusest.

Kontrollikoja audiitorid leidsid, et ühise põllumajanduspoliitika eesmärkide sõnastuses esineb puudujääke, sest liikmesriigid pole muutnud standardeid tegelikkuses kehtivateks kohustusteks.

Peamiseks puudujäägiks ongi nende hinnangul asjaolu, et liikmesriikidele kindlaks määratud kohustused eksisteerivad siiani üksnes paberil ja neid ei viida reaalselt ellu. See omakorda takistab kogu bloki põllumajanduse mitmekesistumist, rahalist kokkuhoidu ja tootmisviisi muutmist.

Teiseks leidsid ülevaate koostajad, et järelvalve kohustuste täitmise üle puudus või oli nõrk. Siseriikliku kontrolli kõrval mööndi, et vajakajäämisi esineb ka Euroopa Liidu tasandil. Järelvalve puudulikkus on otseselt mõjutanud seda, et põllumeestele makstavate otsetoetuste kogusumma on vähenenud vaid vähesel määrel.

Kontrollikoda tegi ettepaneku määrata täpsed ja mõõdetavad eesmärgid, mis oleks võimalik muuta kontrollitavateks kohustusteks. Selleks on nende hinnangul vaja eeskirju muuta lihtsamaks ja selgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles