Kilk: Tõnis Lukasel on põhjust tusane olla

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonnakaaslased Tõnis Lukas ja Mart Laar.
Erakonnakaaslased Tõnis Lukas ja Mart Laar. Foto: Raigo Pajula

Ettevõtja Rein Kilgi hinnangul võib Mart Laari «pärijatest» IRLis olla just Tõnis Lukas tusane, kuna enne uue erakonna idee väljakäimist olnuks tal head šansid tõusta Laari järel respublikaanide juhitud erakonna esimeheks.

«Usun, et Laari väites, et ärge otsige põhjuseid ainult ratsionaalsetest argumentidest, oli üksjagu tõtt. Siin võis olla inimlik soov teha midagi muud, olla veidi vähem kätest seotud erakonna sees, teatav annus väsimust, pettumust. Selles otsuses polnud 100 protsenti ratsionaalsust,» leidis ajakirjanik Ainar Ruussaar Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Minu meelest Laaril silmad pilkusid, kui ta seda rääkis. Ärgem nii naiivsed olgem. Peaministriamet ei seganud tal midagi tegemast, alates autojuhilubadest doktoritööni, lisaks mitukümmend ajalooraamatut. Ta on väga suure töövõimega inimene. Ma ei usu, et selline amet talle ülejõu käib,» rääkis ettevõtja Rein Kilk.

«Mina väsimuse võtmes küll ei käsitleks seda. See on pikalt läbimõeldud asi, kümmekond inimest teadis pikalt seda, eks üritati ka ümber veenda, sest eks ta ju maskott vanale Isamaale on,» rääkis Kilk.

«Pigem on siin taga ehk ühe erakonna haiguse väljaravimise soov, äkki see ravib erakonna terveks? Sotsid näiteks on uue juhiga tõusuteel. Erakonnajuhi vahetus võib tuua kaasa üht koma teist. Ma küll ei taha võrrelda Laari Jüri Pihliga üldse,» sõnas Ruussaar.

«Arvasin, et poliitika-aasta tuleb igav, kuna valimisi pole, aga eksisin. Olnud on väga naljakad presidendivalimised, Eesti Panga presidendivalimiste protsess käib; Keskerakonnas ilmnesid sisetülid, nüüd IRLis ka,» loetles Kilk.

«Laari järel tulevad nüüd esimese ringi pärijad eesotsas kroonprints Juhan Partsiga. Jaak Aaviksoo, Ken-Marti Vaher... neil meestel on ministeerium, ei tea, kas nad jõuavad valimistevahelisel ajal juhtida veel erakonda? Siiralt usun Juhan Partsi väidet, et igasugune tung erakonna esimeheks saada puudub,» rääkis Kilk.

«Millist positiivset tõuget võib see Laarile anda, et ta enam ei kandideeri? Kas ta saab öelda rohkem, teha rohkem midagi? On võimatu uskuda, et ta tõmbub kuhugi meelehärma talusse, hakkab viskit libistama ja pakse raamatuid vaikuses lugema,» sõnas Hõbemägi.

«Laar on ju taktik, osav intrigaan poliitilises tähenduses,» meenutas ta.

«Laaril on mingi plaan olemas: kas Euroopa Komisjoni voliniku koht, midagi suuremat Euroopas või juhtida mingit suurt mõttekoda USAs, kus ta tihti käib. Ta on läänes väga legendaarse mainega ning on majanduslikult hästi kindlustatud,» rääkis Hõbemägi.

«Oluline, et see, mida ta tegema hakkab, et kui sügavalt see Eestit puudutab,» toonitas ta.

«Pärijatest Tõnis Lukas võib tunda meelehärmi praegu, Res Publica tiib on erakonnas küll ülekaalus, aga napilt. Tõnis Lukasel olnuks hea šanss olla Res Publica juhitud partei juhatuses esimees. Tema võib olla tusane, et ta jõudis välja käia uue erakonna idee,» leidis Rein Kilk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles