Väikeaktsionärid annavad vastulöögi: sunddividendide jutt on tugevalt ülepingutatud (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunddividendide eelnõu keskmesse tõusis väikeaktsionäride liidu liige Anastassija Kovalenko.
Sunddividendide eelnõu keskmesse tõusis väikeaktsionäride liidu liige Anastassija Kovalenko. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Väikeaktsionäride Liidu sõnul on sotside poolt välja pakutud dividendi muutmise korra tituleerimine avalikkuses «sunddividendiks» tugevalt ülepingutatud ja selline suhtumine teenib ainult suuraktsionäride huve.

Postimees kirjutas möödunud nädalal, kuidas poliitilised konkurendid ja ettevõtjad näevad sotsiaaldemokraadi Liisa Oviiri poolt algatatud sunddividendide eelnõus peamiselt kingitust perekond Kovalenkole, kes on aastaid võidelnud tööstuskontserni BLRT Grupi väikeaktsionäride õiguste eest.

Väikeaktsionäride õiguste eest võitleva liidu liige Margus Moor sõnas, et tegelikkuses ei ole eelnõus märgitud dividendiregulatsioon rohkem ega vähem sundiv kui praegune. «Dividendi väljamaksmise otsustamine on eelnõu kohaselt endiselt üldkoosoleku pädevuses ning muutunud on üksnes dividendi otsuse vastuvõtmiseks vajalik lävend – dividendi maksmine muutub kohustuslikuks, kui üle 75 protsendi hääli esindavad osanikud või aktsionärid ei otsusta teisiti. Hetkel on see lävend 50 protsenti,» märkis ta.

Moori hinnangul ei piira uus eelnõu ettevõtlusvabadust. «Senikaua kuni dividendide üle otsustamine on jätkuvalt üldkoosoleku pädevuses, ei saa me rääkida ettevõtlusvabaduse rikkumisest. Tegelikult räägime hoopis otsustusgrupi laienemisest või kitsenemisest ning aktsionäride võrdsest kohtlemisest otsuste tegemisel.»

Samas nendib Moor, et praegu välja pakutud lahendus pole kaugeltki ideaalne ning ka seda, et dividendi väljamaksmise nõuet on võimalik kehtestada mitmel erineval moel. «Hoopis parem lahendus kõigi osapoolte jaoks oleks kehtestada niinimetatud paindlik dividendi regulatsioon, kus võetakse protsentarv mõnest kindlast ettevõtte finantsnäitajast dividendi suuruse määramise aluseks, seejärel kehtestatakse lisaeeldused ettevõtte huvidega arvestamiseks ning antakse dividendi küsimus üldkoosoleku pädevusse otsustamiseks,» pakkus Moor.

«Väikeaktsionäri kaitse tugevdamise peamiseks probleemkohaks ongi tasakaaluka regulatsiooni leidmine,» ütles Moor kokkuvõtvalt kogu väikeaktsionäride õiguste arutelu kohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles