Paapua Uus Guinea ranniku uputas tõusuvesi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paapua Uus-Guinea
Paapua Uus-Guinea Foto: Wikipedia.org

Paapua Uus Guinea saare põhjaküljel jäid sajad inimesed koduta, kuna sealsed rannikualad jäid eile sadade kilomeetrite ulatuses tavapärasest kõrgemate lainete alla.



Kohalike ajalehtede andmetel tõusis vesi kümnetesse küladesse ja linnadesse. Suured lained purustasid madalamatel aladel maju ning uputasid mitmeid ärisid ja ühe haigla, vahendas BBC News.

Kõige rängemalt said kannatada rannikuasulad Wewaki linna ümbruses, St Mathiase saartegrupp ja Uus-Iirimaa saar. Kohalikud võimud saatsid keskvalitsusele häireteate ja palusid abi.

Evakueeritud on umbes poolteist tuhat inimest. Mõnel pool tekitasid kõrged lained kuni paari meetri sügavusi veekogusid.

Esialgu ohvritest teateid pole, ent mõne kaugema saarega on sidepidamine raskendatud ning paljud hõimud elavad muust maailmast peaaegu täielikult isoleeritult.

Ookeani pealetung kestis järjest ligi kuus tundi ja selle põhjuseks peetakse tõusuhoovuste ja kõrgete lainete koosmõju, mis tekkis kaugemal ookeanil valitsenud madalrõhkkonna tõttu.

Tavapärasest kõrgem tõusuvesi tabas ka Marshalli saari.

Paapua saare lähedal toimus eile ka 5,7 magnituudine maavärin, ent see Indoneesia võimude kinnitusel tsunamiohtu ei tekitanud.

Vaikse ookeani madalaid saari ja atolle ohustavad ka väikseimad muudatused veetasemes, mis seab kahtluse alla nende elamiskõlblikkuse kliimasoojenemise tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles