Reporter.ee: patriarh Aleksiuse väljak leiab ägedat vastuseisu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Aleksius II tänavu jaanuaris kolmekuningapäeva teenistusel Lunastaja Kristuse kirikus Moskvas.
Patriarh Aleksius II tänavu jaanuaris kolmekuningapäeva teenistusel Lunastaja Kristuse kirikus Moskvas. Foto: AP / Scanpix

Ettepaneku luua Aleksius II nimeline väljak tegi Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja ideed toetas ka Tallinna linnavalitsus.


Riigikogu liige Igor Gräzin teatas seepeale, et on praeguses olukorras kahjuks sunnitud rikkuma 40-päevast hauarahu, vahendas Reporter.ee.

«Meil vabariigis on aset leidmas üks väga kurb sündmus ja see on tänane Eesti ajaloo ümber kirjutamine nende inimeste poolt, kes on elus: Rüütel, Savisaar, Vähi. Kus inimese au ja mälestus kanoniseeritakse, kusjuures tegemist on inimesega, kes ei ole Eesti heaks poliitiliselt mitte lillegi liigutanud,» rääkis Gräzin.

Gräzini sõnul ei tohiks ka unustada, et Aleksius oli KGB agent.

Täna Moskvas visiidil viibinud Edgar Savisaar vastupidi esile toonud Aleksius II Eesti meelsust ja meenutanud, et Aleksius II aitas Molotov-Ribbentropi pakti salaprotokollide avalikustamise komisjonis kaasa Eesti iseseisvusele.

«Aleksius II kindlasti oma südames austas ja armastas Eestit. On mitmeid tõendeid selle kohta, kus ta pidurdas kindlasti neid inimesi, kes ei suhtunud Eestisse sõbralikult,» ütles riigikogu liige Aadu Must.

Riigikogu liikme Lauri Vahtre sõnul olid Aleksius II vastuolulised küljed - ta tegi koostööd julgeolekuga ja Vene kiriku juhina oli ta üsna ühemõtteliselt Vene suurriiklikku šovinismi teenistuses.

Hardo Aasmäe sõnul peaks tõsiselt kaaluma, kas Aleksius II peaks ikka väljaku pühendama hoopis selle pärast, et Aleksius II võitles Eesti õigeusu kiriku Moskvale allutamise eest. Aga kui ta oleks olnud eestimeelne, siis oleks ta Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku viinud 90ndate alguses tervikuna Konstantinoopoli kanoonilisse alluvusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles