Sisejulgeoleku eelarve suureneb ligi 9 protsenti

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Siseministeeriumi haldusala 2012. aasta eelarvebaas suureneb ligi 9 protsenti, prioriteetideks on ennetustöö päästevaldkonnas ja organiseeritud kuritegevuse tõkestamine.

«Analüüs näitab, et ennetusalase  teavitus- ja koolitustegevusega on võimalik vähendada tulekahjudes hukkunute arvu hinnanguliselt 15 protsendi võrra. Uppumissurmade arvu hinnanguliselt 30 protsendi võrra,» ütles siseminister Ken-Marti Vaher pressiesindaja vahendusel. Kokku soovitakse teavitus- ja koolitustegevusega säästa umbes 40 inimelu aastas.

«Siinkohal on oluline senisest rohkem keskenduda inimeste koolitamisele ja kaasamisele. Kogukonnaliikmetel endil on väga oluline roll ennetustöö tegemisel, sest kohalikku elu tundev ja oma naabritest-lähedastest hooliv inimene on igal juhul hästi motiveeritud ennetustööd tegema ja teeb seda südamega,» lisas Vaher. 

Päästevaldkonna ennetustöö mahtu suurendatakse võrreldes käesoleva aastaga 62 protsenti. Eelarve eelnõus on ennetustööks üle 600 000 euro.

Varustuse uuendamine

Tagamaks turvalisus päästetöödel, lisatakse päästjate ja demineerijate isikukaitsevarustuse uuendamiseks ja hooldamiseks 1,48 miljonit eurot. Asendatakse üle 1000 vananenud hingamisaparaadi, ilma milleta ei ole võimalik teha suitsusukeldumist. Eestis on aastas umbes 7000 tulekahju, millest 4000 juhul tuleb suitsusukeldumist teha.

Lisaks hingamiskomplektidele asendatakse suur osa päästjate ja demineerijate keemiakaitseülikondadest ja gaasimaskidest, et tagada reageerijate turvalisus ohtlike ainetega seotud väljakutsetel.

Teine oluline prioriteet on organiseeritud kuritegevuse tõkestamine, mis keskendub kriminaaltulu jälitamisele ja arestimisele, teatas siseministeerium.

Septembris loodi keskne üksus, mis tuvastab narko-, korruptsiooni- ja muu raske kuriteoga saadud tulu. «Üksus peab olema kompetentsikeskuseks ja võimaldama vajadusel tuvastada kriminaaltulu kõikide uurimisasutuste kuritegudes.  Kuritegevus tuleb muuta võimalikult vähetasuvaks, see takistab ka kriminaaltulu kasutamist uuteks kuritegudeks,» ütles minister.

294 miljonit

Järgmisel aastal lisanduvad eelarvesse IT-agentuuri loomise kulud  359 000 euro ulatuses. Eesti kui tulevane IT-agentuuri asukohamaa peab tagama ajutiste ruumide olemasolu ning hoolitsema uute ruumide ehitamise või renoveerimise ettevalmistamise eest.

Sisejulgeolekuvaldkonna maht eelarves ulatub 2012. aastal ligi 294 miljoni euroni. Eelarvebaas suureneb 8,64 protsenti, mille sees on ka järgmise aasta mahukate tegevuste kulutused, näiteks prognoositud suure arvu aeguvate isikut tõendavate dokumentide väljaandmise kulud. 2012. aastal lõpeb üle poole miljoni isikut tõendava dokumendi ja passi kehtivusaeg ning dokument tuleb välja vahetada.

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis parlamendile menetlemiseks tuleva aasta riigieelarve, kus tuludeks on planeeritud 6,1 miljardit eurot ja kuludeks 6,57 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles