Vabaduse väljaku kaevetööd jäävad arheoloogide puudusel venima

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevamistööd Vabaduse väljakul
Kaevamistööd Vabaduse väljakul Foto: Peeter Langovits.

Vabaduse platsi arheoloogilised kaevamised ei pruugi kevadeks valmis saada, sest sealt avastatud kiviaegsed leiud venitavad kaevamisaega ja arheolooge töö kiiremaks tegemiseks Eestis ei ole.


Tallinna muinsuskaitsejuht Boris Dubovik tunnistas

Eesti Ekspressile

, et kui kaevetöödega senises tempos jätkata, siis plaanitud ajaks valmis ei jõuta.

Duboviku sõnul on venimise põhjusteks maa alt ootamatult välja tulnud kiviaegsed leiud, mida proovikaevamised ei näidanud, kuid mis on suurendanud töö mahtu nii palju, et oleks vaja täiendavaid arheolooge, kes juhendaksid kaevajate tööd; neid aga Eestis ei ole.

Arheoloog Jaan Tamm lisab, et linn on teinud plaane liigoptimistlikult ning lasknud mööda õige aja arheoloogiliste lisajõudude kutsumiseks.

Spetsialistid pakuvad, et kui praeguse töövõimsusega edasi kaevata, läheb Vabaduse väljaku arheoloogiliseks läbiuurimiseks aega tuleva aasta lõpuni, linnapea Edgar Savisaar on aga välja kuulutanud, et tahaks avada väljaku taasiseseisvumispäeval, 20. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles