Jeemeni huthimässulised on valmis Hodeida ÜRO kontrolli alla andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hodeida elanikud toiduabi saamas.
Hodeida elanikud toiduabi saamas. Foto: ESSA AHMED / AFP

Jeemeni huthimässulised on valmis Hodeida ÜRO kontrolli alla andma, teatas teisipäeva hilisõhtul Prantsusmaal ilmuv väljaanne Le Figaro.

"Me ütlesime ÜRO eriesindajale Martin Griffithsile, et me ei ole vastu ÜRO ülevaataja ja logistilisele rollile Hodeidas, kuid tingimusel, et pealetung lõppeb," ütles mässuliste liider Abdulmalik al-Huthi väljaandele.

Jeemen impordib 90 protsenti oma toiduainetest, millest 70 protsenti liigub läbi Hodeida sadama. Viimasel ajal taas hoogustunud lahingutegevus on süvendanud ÜRO kartusi humanitaarkatastroofi osas riigis, mis niigi vangub näljahäda piiril.

Griffiths ise teatas eelmisel nädalal, et pidas huthi mässuliste liidri Abdulmalik al-Huthiga "viljakaid kõnelusi" pealetungi ärahoidmisest Hodeida sadamalinnale.

Kuulduste järgi ajab Griffiths vägivalla lõpetamiseks kokkulepet, mille kohaselt mäsulised säilitaks linnas kontrolli ÜRO järelvalvekomitee vaatluse all. Valitsusväed ja Saudi Araabia juhitud liitlased on selle tagasi lükanud ja nõudnud mässuliste tingimusteta alistumist.

Jeemeni valitsusvägede ja šiiamässuliste huthide sõjategevuses on viimase kahe nädala jooksul hukkunud üle 30 tsiviilisiku, teiste seas naisi ja lapsi.

Valitsusväed on püüdnud vallutada mässuliste käes olevaid alasid riigi Punase mere rannikul ning Saudi Araabia juhitav koalitsioon on toetanud president Abedrabbo Mansour Hadile lojaalseid vägesid õhurünnakutega huthide vastu.

Sõjategevuses sadamalinnast Hodeidast lõunas asuva Al-Tuhyta piirkonna pärast on alates juuli algusest saanud vigastada 57 tsiviilisikut, enamik neist maamiinide tagajärjel, ütlesid ametnikud anonüümsuse tingimusel.

Saudi Araabia juhitud koalitsioon on võidelnud Jeemenis rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse poolel alates 2015. aasta märtsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles