Mobiiltelefon hakkab rahakotti asendama

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksmine.
Maksmine. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Google tõi turule uue rakenduse, mis võimaldab makseterminalis tasudes pangakaardi asemel kasutada mobiiltelefoni.

Nii rahakoti kui mobiiltelefoni koju unustamine põhjustab ühtviisi ebameeldivusi. Selleks, et enam ei peaks rahakoti mahaununemise pärast muret tundma, tõi Google turule rakenduse Google Wallet, vahedab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator ajalehte The Wall Street Journal.

Eestis nõuavad makseterminalid kaardimakse kinnitamiseks PIN-koodi sisestamist, kuid USAs on võimalik väiksemaid tehinguid sooritada ka makseterminali pangakaardiga puudutades, PIN-kood on nõutav vaid suuremate maksete kinnitamiseks. Pangakaardi mobiiltelefoniga asendamiseks salvestab Google Wallet tarkvara muidu pangakaardil leiduva info telefoni emaplaadil asuvasse turvakiipi ning lähiväljaside (ing k near field communication,NFC) juhtmevaba tehnoloogia kasutamine võimaldab edaspidi kaupade ja teenuste eest tasuda vaid telefoniga makseterminali puudutades ning makse sooritamist neljakohalise PIN-koodiga kinnitades.

Rakendust saavad esialgu kasutada Ameerika mobiilsideoperaatorilt Sprint endale Nexus S 4G Android telefoni soetanud kasutajad. Telefon võimaldab siduda oma Citi krediitkaardi Google Wallet kontoga. Lisaks on võimalik kasutada Google’i ettemaksukaarti Google Prepaid Card, kuhu saab ükskõik millise krediitkaardiga raha laadida ning hiljem seda raha siis telefoniga makstes kasutada.

Hetkel saab telefoni maksmiseks kasutada ainult MasterCardi PayPass makseterminalides, mis on olemas umbes 150 000 kaupluses. Rakendus sisaldab ka PayPass makseterminalide asukohtade otsingut.

Ka VISA on teatanud, et peatselt on Google Wallet kasutatav VISA kontaktivabas makselahenduses PayWave.

Järgmisel kuul lisandub võimalus oma mobiilse rahakoti vahele pista ka kõiksugu kliendikaardid ja sooduspakkumised. Lähivälja side võimaldab telefoni korjata erinevaid elektroonilisi kuponge ja päevapakkumisi, mis kõik salvestuvad sinu Google Walleti rahakotti ning hiljem telefoniga makstes saad oma telefoni kogunenud sooduskupongid kohe ka mugavalt ära kasutada.

Google Wallet töötab ainut lähiväljaside kiibiga telefonidel. Lähiväljaside on traadita side tehnoloogia, mis võimaldab seadmeid lähestikku hoides turvaliselt digimakseid sooritada. Jaapanis kasutavad miljonid inimesed NFC-kiipidega telefone rahakottidena, kuid teistesse riikidesse pole see tehnoloogia siiani veel eriti levinud.

Ka teised ettevõtted plaanivad kasutusele võtta digimakseid võimaldavaid lahendusi. Eelmine nädal teatas PayPal, et alustab aasta lõpus pilootprogrammiga, mis võimaldab kassas makseid sooritada telefoninumbrit ja PIN-koodi sisestades.

Ka Twitteri loojal Square’il on iPhone OSi ja Android tarkvara põhjal töötav kaupade ja teenuste eest maksmist võimaldav mobiiltelefoni lisaseade. Nii PayPali kui Square'i lahenduste kasutamiseks ei ole aga vaja NFC-kiibiga telefoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles