Euroopa Inimõiguste Kohus mõistis Venemaalt välja 2,5 miljonit eurot (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustamata Transnistria Moldaavia Vabariigi lipp pealinnas Tiraspolis.
Tunnustamata Transnistria Moldaavia Vabariigi lipp pealinnas Tiraspolis. Foto: Caro / Bastian / Caro / Bastian / Scanpix

Strasbourgis asuv Euroopa Inimõiguste Kohus kohustas Venemaad maksma valuraha Moldova talunikele, keda ei lasta enam nende Transnistrias asuvatele maadele.

«Еuroopa Inimõiguste Kohus mõistis eile Venemaa süüdi 1646 taluniku ja kolme põllumajandusettevõtte omandiõiguste rikkumises, sest Transnistria võimud takistavad nende pääsu Tiraspoli-Dubăsari-Rîbnița maantee taga olevatele maadele. Vene valitsust kohustati maksma hagejatele kokku 2,5 miljonit eurot valuraha: 1500 eurot igale talunikule ja 5000 ettevõtetele,» ütles Chișinăus toimunud pressikonverentsil inimõiguste kaitse ühenduse Promo-LEX esindaja Ion Manole.

Manole sõnutsi peab Venemaa korvama ka põllumajandusettevõtetele Agro-Tiras, Agro-SAVVA ja Sergiu Popa vastavalt 115 300, 80 500 ja 50 000 eurot ning 20 000 eurot kohtukulusid.

«14 aastat hiljem tunnistas Euroopa Inimõiguste Kohus tuhandete inimeste omandiõiguse rikkumist ohualal. Samas tasub märkida, et nende mure on siiani lahendamata. Loodame, et tänu sellele otsusele saavad maaomanikud oma omandit täiel määral käsutada,» märkis Manole.

Kohus langetas taolise otsuse, kuna vastutusele ei saa võtta tunnustamata riiki Transnistriat, aga arvestades Venemaa poolt osutatavat majanduslikku, poliitilist ja sõjalist abi piirkonnale, mõisteti viimane süüdi hagejate õiguste rikkumises ja peab neile valuraha maksma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles