Pärnu tehing sõudeklubiga kannab kiirustamise pitserit

Enn Hallik
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõudeklubi Pärnu.
Sõudeklubi Pärnu. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu võtab suure tõenäosusega 18. detsembril vastu otsuse osta spordiseltsilt Põhjakotkas Rääma tänava sõudebaas ja detailplaneerida ärimaana Tammiste vibustaadion.

Põhjakotkas protsessis Pärnuga oma valduste kättesaamiseks aastaid ja võitis kõigis instantsides, kirjutas Pärnu Postimees.

Hooratas sai väga kiire vungi Pekingi olümpiamängude ajal, kui Põhjakotkas paiskas meediasse ähvarduse sulgeda sõudebaas just olümpiahõbeda teeninud Jüri Jaansoni sünnipäeval 14. oktoobril.

Ähvardus mõjus: sundviskes Pärnu istus Põhjakotkaga laua taha ja kirjutas kiiresti alla ühiste kavatsuste protokollile, millega üritatakse päästa sõudjaid, kuid jäetakse uute lahenduste leidmiseni kurja ilma kätte vibulaskjad.

Koalitsioon on teisel katsel volikokku jõudva eelnõu osas üksmeelele jõudnud ja see tähendab, et linnavalitsus saab õiguse sõlmida Põhjakotkaga ühiste kavatsuste protokollis fikseeritud hinnaga 4,2 miljonit krooni sõudeklubi Pärnu baasi ostuleping.

Kaks miljonit makstakse Põhjakotkale 2009., 2,2 miljonit 2010. aastal.
Sõudmise jätkumise lisatingimuseks sõudeklubi Pärnu praeguses baasis pressis Põhjakotkas linnalt välja eriklauslid Tammiste vibustaadionil, kus neil on õigus majakese juurde erastada teenindusmaad.

Seda soovitakse mitte 1,7 hektarit, mida eeldab seadus, vaid koguni 3,3 hektarit ehk kogu vibustaadioni ulatuses.

Peale selle on Pärnu linn nõustumas detailplaneeringu algatamisega, mis annaks spordiseltsile Põhjakotkas vibustaadioni asemel väga magusa tüki maad korruselamute ehitamiseks.

Põhjakotka taktika on lihtne ja julm: sõudmist tappa te ei saa, meie kui omaniku vastu ka ei saa, teil ei jää üle muud, kui meie kõik nõudmised täita.

Eelnõu läheb ilmselt läbi

Pärnu linnapea Mart Viisitamm teisi lahendusi sõudjate ja vibulaskjate probleemidele ei näe ja on eelnõu volikogust läbimineku suhtes optimistlik.

«Palusime 1. detsembriks oma koalitsioonipartnerilt Reformierakonnalt selle eelnõu parandusi ja ettepanekuid,» rääkis linnapea. «Sisulisi ettepanekuid ei tulnud, redaktsioonilisi arvestasime.»

Viisitamm kinnitas, et vibulaskjatele on pakutud uut paika Loode-Pärnu rajoonis, kuhu linn neile staadioni ehitaks. Linnapea usub ka Põhjakotka lubadust, et vibulaskjad saavad veel kolm-neli aastat rahulikult Tammistes nooli lennutada, kuni arendajale seal ehitusluba väljastatakse.

«Idee pakkuda Põhjakotkale vibustaadioni asemel mingit muud magusat maatükki ei ole reaalne,» arvas Viisitamm. «See oleks riigi maa ja riigi asi, aga kui sõudebaasi päästmine riiki ei huvitanud, huvitab Pärnu vibulaskmine veel vähem.»
Optimist, et asjad talle soodsas suunas arenevad, on ka Põhjakotka esimees Ivar Hallop.

«Loodan, et eelnõu saab Pärnu volikogus heakskiidu,» ütles Hallop. «Kui ei saa, eks siis näe, mida ette võtame. Vibulaskjad teevad liiga palju traagikat, pakkusime neile ju, et lepime kokku ja nad võivad Tammistes edasi treenida.»

Konks on teenindusmaa

Sõudebaas Rääma tänaval nagu lagunev sõudeangaargi Mäe tänaval on Põhjakotka oma ja seal pole enam midagi vaielda. Kas müügihind 4,2 miljonit, mis algselt küsitud peaaegu 10 miljonilt kahanes Hallopi sõnade järgi sõbrahinnale, on õiglane, on teine küsimus.

Asjade käiku vibustaadionil tuleb veidi selgitada. Põhjakotkale kuulub seal lagunev vibumaja. Omanikul on õigus erastada selle juurde 1,7 hektarit maad, kuid Põhjakotkas soovib kogu platsi ehk 3,3 hektarit, et ehitada sinna korruselamud.

Pärnu linnajuhid on küll sõudebaasi päästmiseks Põhjakotka selle sooviga nõus, aga teenindusmaa suuruses ongi konks ehk üks väheseid nuppe, mis veel pärnakate näpu all.

Nimelt määrab seadust täites, kuid siiski mängumaad omades teenindusmaa piirid kohalik omavalitsus ehk Pärnu linn.

Linnal on ainuõigus muuta või mitte muuta maa sihtotstarvet. Järgmiseks läheb kinnistu katastrisse. Kõige lõpuks kinnitab ostueesõigusega erastamise maavanem.

«Olen selle loo suhtes kriitiline,» ütles maavanem Toomas Kivimägi. «Linn on endal teadlikult lasknud selja vastu seina suruda. Minu arvates tuleks läbirääkimiste kaudu ikkagi jõuda lahenduseni, et sõudebaas ostetakse ära ja vibustaadion jääb vanasse kohta.»

Vasturääkijad viitavad asjatule kiirustamisele

Mõni nädal tagasi jutuksoleva tehingu vastu jõulise avalduse teinud Pärnu volikogu esimees Ahti Kõo ütles eile, et tema meelt muutnud ei ole, aga ilmselt jääb ta volikogu istungil üksi ja eelnõu läheb läbi.

«Endiselt on selgusetu, mis saab vibustaadioni maast, seepärast pole meil ebapädevaina korrektne siduvaid otsustusi teha,» rääkis Kõo. «Kõigepealt tuleks erastamistoimingud lõpule viia. Ka Põhjakotkas võiks väljapressimise asemel oodata, kuni asjad loogilist rada pidi arenevad.»

Koos Kõoga võivad Pärnu linnavolikogu järgmise neljapäeva istungil Põhjakotkaga sõlmitava tehingu vastu hääletada opositsioonis olevad erakonnad.

«Me polnud eelmisel korral nõus sõudebaasi hinna ja vibustaadioni detailpaneerimisega ega näe põhjust arvamust muuta,» kinnitas IRLi esindaja Raul Sarandi. «Aga ilmselt me koalitsiooni pidurdada ei suuda. Eks aeg näitab, kas täitevvõimu variant on õige või vale.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles