Linnapea: Siivertsi kalmistul oleks saanud viisakamalt töid teha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnuaed. Foto on illustratiivne.
Surnuaed. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Narva linnapea Tarmo Tammiste sõnul oleks saanud Narva Siivertsi kalmistul teha töid viisakamalt, kui seal tehti ning kuni asjaolude selgitamiseni on tööd peatatud.

«Ma olen nõus, et neid töid ei oleks pidanud nii tegema, nagu seal tehti. Aga kas me seda kalmisturüüstamiseks või Eesti kultuuri hävitamiseks peame nimetama, selles osas peaks natuke pidurit panema,» ütles Tammiste BNSile.

ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera» teatas reedel, et Narva Siivertsi kalmistul on toime pandud ulatuslik hauarüüste, kuna kalmistu korrastamise ja hakkepuidu hankimise käigus on mitu ajaloolist hauda rasketehnikaga segamini sõidetud. Narva muinsuskaitsjad avastasid rüüsteks muutunud korrastustööd möödunud nädalal.

Tammiste ütles BNSile, et Siivertsi kalmistul teostab töid sihtasutus Narva Linnaarendus, mille üheks ülesandeks on antud vanade surnuaedade territooriumide taas kasutusele võtmine. "Riigikülas asuv olemasolev kalmistu on praktiliselt juba täis. On paratamatus, et inimesed surevad ja on vaja leida teisi kohti," nentis linnapea.

Tammiste sõnul lasi ta tööd Siivertsi kalmistul peatada kohe, kui sai Narva Aleksandri koguduse õpetajalt Villu Jürjolt e-kirja fotodega kalmistul toimunust.

«Nüüd peab asjaolusid selgitama ja seejärel vaatama, mis edasi saab. Töödejuhataja ütles, et pastor Villu Jürjoga on kõik kooskõlastatud, mul ei ole alust arvata, et töödejuhataja mulle valetas. Ma saan aru, et tekkis arusaamiste lahknevus, kuidas seal tööd teha. Tuleb lihtsalt maha istuda ja kokku leppida, mida ja kuidas võib puutuda,» sõnas Narva linnapea.

Tammiste sõnul rääkis ta esmaspäeval ka muinsuskaitseinspektoriga, kellega tuli ühe võimalusena jutuks, et Siivertsi kalmistu territooriumi võiks võtta kuni asjaolude selgitamiseni ja osapoolte vahel kokkuleppeni jõudmiseni ajutiselt muinsuskaitse alla.

«Kui Siivertsi kalmistul oli kolme meetri kõrguselt võssa kasvanud rägastik, siis helistati linnavalitsusse selle pärast ja õiendati. Ja nüüd õiendatakse selle pärast, et seal midagi toimub. Aga ilmselt ei peagi olema eesmärk kõigile meeldida,» tõdes Tammiste.

Ametlikult kinnitamata andmetel pöördus esmaspäeval Narva linnavalitsuse poole Siivertsi kalmistule maetu sugulane, kes esitas kaebuse Siivertsi kalmistul toimunu kohta. Tammiste sõnul temani sellist kaebust esmaspäeva pärastlõuna seisuga kirjalikult ega ka suuliselt jõudnud ei olnud ja ta ei oska seda kommenteerida.

Viru ringkonnaprokuratuuri kinnitusel praegu keegi kalmisturüüste kohta avaldust teinud ei ole ning kriminaalmenetlust algatatud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles