Kaubandus-Tööstuskoda soovib isadele riigi poolt tasustatud puhkust

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Mihkel Maripuu

Isad võiksid igal aastal saada kümme päeva riigi poolt tasustatud isapuhkust kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni, leiab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda (EKTK).

«Kaubanduskoja ettepanek on täiendavat isapuhkust võimaldada kümme päeva igal kalendriaastal kuni lapse 3-aastaseks saamiseni (või variandina ka kuni kooli minekuni), mida tasustatakse riigi poolt,» seisab EKTK ettepanekus sotsiaalministeeriumile.

Nimelt peab Eesti üle võtma Euroopa Liidu vanemapuhkuse direktiivi. Vanemapuhkuse direktiivi 2. klausel ütleb, et nii naisele kui ka mehele peab lapse sünni või adopteerimise puhul võimaldama vähemalt lapse kaheksa aastaseks saamiseni lapse hooldamiseks mõeldud puhkust.

«Kuna Euroopa Liidu direktiivi eesmärk on suurendada reaalselt isade osalemist laste kasvatuses, siis kehtiva õiguse rakendamine seda eesmärki täielikult siiski ei täida,» leiab EKTK. «Ehkki lapse hooldamisega seotud puhkust võib võrdselt kasutada ükskõik kumb vanematest, siis praktikas võtavad lapse hooldamisega seotud puhkust pigem ikkagi emad.»

ETKT märgib veel, et oluliseks teemaks tõusetub isadele antava puhkuse tasustamine. Nimelt võib praegu lapse isa küll kümnepäevasele isapuhkusele jääda kaks kuud enne või pärast lapse sündi, kuid aastani 2013. ei maksta selle eest mitte midagi. Lisaks on emal või isal, kes kasvatab kuni 14-aastast last või kuni 18-aastast puudega last, õigus saada igal kalendriaastal kuni 10 tööpäeva tasustamata lapsepuhkust.

«Liikmetelt laekunud tagasiside põhjal ollakse pigem seisukohal, et tasustamata puhkus ei ärgita puhkust võtma,» leiab EKTK.

EKTK hinnangul peaks isapuhkus olema riigi poolt tasustatud.

«Me ei näe varianti, et see saaks olla täiendav puhkus, mille tasustamise kataksid tööandjad ise, sest viimaste aastate jooksul on tööandajate maksukoormust kasvatatud,» ütles EKTK peadirektori kt Mait Palts.

Riigikogu võttis 2009. aasta alguses vastu seaduse, mis kaotas hüvitise isapuhkuse kasutamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles