Vabaduse platsil tuli välja esimene Tallinnast leitud kuldmünt

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse platsi alt välja kaevatud müürid.
Vabaduse platsi alt välja kaevatud müürid. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Vabaduse väljakul arheoloogilisi kaevamisi läbi viinud AGU-EMS-i arheoloogid leidsid sealt haruldase kuldmündi ning see on esimene Tallinnast leitud kuldtukat üldse.

Tallinna ülikooli ajaloo instituudi numismaatikakogu hoidja Mauri Kiudsoo ütles, et kuldmündid on haruldased seetõttu, et maarahval oli keskajal nendega arveldamine keelatud. Kuldmüntidega arveldasid tema sõnul linnarahvas ja aadlikud.

«Seetõttu polegi Tallinnas ühtegi kuldtukatit leitud,» lausus Kiudsoo. Tema sõnul on terves Eestis leitud neid üksikuid, välja on neid tulnud linnade või kunagiste linnuste juurest.

Haruldase mündi näol on tegemist Lääne-Friisi tukatiga aastast 1601, mis Kiudsoo sõnul Euroopas haruldus pole.

Ta rääkis, et kuna Eestis on kuldmündid aga haruldased, siis tekkis esmalt kahtlus, kas tegemist pole mitte võltsinguga. Kiudsoo lisas, et pärast lähemat vaatlust oli siiski selge, et tegemist on originaalse mündiga.

Ta lausus, et leitud münt on väga heas korras ja väga ilus. Kiudsoo sõnul pole see Vabaduse väljaku alale omal ajal mitte maetud vaid kõige tõenäolisemalt selle omaniku poolt lihtsalt ära kaotatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles