Eestis saab taas hakata mesinikuks õppima

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Riis
Jaak Riis Foto: Peeter Kümmel

Tõenäoliselt saab juba alates järgmisest aastast omandada Eestis taas mesiniku elukutset. Alates 1994. aastast mesinike riiklikku tasemeõpet ei toimunud, vaid vahepealne õpe oli hobimesinduse tasemel.

«Plaanis on hakata uuesti mesinikke õpetama, kuna viimane lend mesinikke lõpetas 1994. aastal,» rääkis haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva. Ladva sõnul on vahepeal teinud ühekordseid õppeid näiteks Eesti Mesinike Liit, aga seda pigem hobimesinikele.

Eelmise aasta lõpus kinnitati mesinike kutsestandard ja sellele tuginedes koostati nüüd riiklik õppekava.

«2012. aasta jaanuaris peaks hakkama see pihta,» lausus Ladva. «Jaanuaris saaks anda esimesed teoreetilised teadmised. Soojal ajal saaks talvel õpitut rakendada.»

2009. aastal aasta mesinikus valitud Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli mesinduse õpetaja Jaak Riis kinnitas, et õppekava oli väga vaja, sest muidu sureks mesindus välja. Ta rääkis, et vahepealsel ajal oli mesindusõpe koolides sees väikeses mahus valikainena.

«Me anname õrnad teadmised, aga mitte kutset,» iseloomustas ta praegust seisu. Riis avaldas lootust, et Olustvere kooli tuleb varsti mesinduse eriala, mida saaks õpetada kaugõppes ühe aasta jooksul.

«Teeme selle jaoks tööd ja loodame seda kõige sinisilmsemalt juba järgmisel aastal,» rääkis Riis. «Huvi mesinduse vastu on tohutult suur. Näiteks, kui me teeme neljakümnele inimesele mesinduskursusi, siis pooled soovijad jäävad ukse taha.»

Ladva märkis, et õppekava määruse kooskõlastusring sai läbi ja kuna nurinat kuulda polnud, saab selle ilmselt lähiajal kinnitatud.

Määruses on kirjas, et selle eesmärk on võimaldada õppijal omandada teadmised, oskused ja hoiakud töötamiseks põllumajanduse valdkonnas mesinikuna ning luua eeldused õpingute jätkamiseks ja elukestvaks õppeks.

Mesinikutöö on kõrge vastutustundlikusega ja eeldab iseseisvat töö kavandamist ning elluviimist. Omandatav viies kutsetase eeldab nii vaimset kui ka füüsilist küpsust, mistõttu on õppesisu koostamisel peetud vajalikuks õpetada seda eriala keskhariduse baasil õppemahuga 40 õppenädalat.

Sõltuvalt mesiniku eriala õppe eripärast, kus praktika hõlmab mesinduse aktiivse perioodi maist oktoobrini, hinnatakse mooduleid kui tervikuid, eristamata teooriat ja praktikat. Lõpueksami hinne kujuneb moodulite kokkuvõtvate hinnete ja praktika kokkuvõtva hinde kaalutud keskmisena – seega on kogu õpe orienteeritud pidevale saavutusvajadusele ja motiveerib õppima.

Usalduse saavutamiseks kooli ja töömaailma vahel on õppeprotsess ja hindamine avatud, kool kaasab erialaliitude esindajaid moodulite hindamisse.

Õppeained

Mesilaspere bioloogia (1 õppenädal)
mesilaspere hooldamine (14 õn, sh praktika 10)
inventari ettevalmistamine (3õn, sh praktika 2)
korjebaas ja mesindussaaduste tootmine (11õn, sh praktika 7)
haiguste ravimine ja kahjurite tõrje (4 õn sh praktika 1)
mesila majandamine (3õn)

Kokku 36 õppenädalat, sh praktikat 20 õppenädalat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles