Türgis lõpetati kaks aastat kehtinud eriolukord

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi presidendi toetajad Istanbulis.
Türgi presidendi toetajad Istanbulis. Foto: OSMAN ORSAL / REUTERS

Türgis lõpetati kaks aastat kehtinud eriolukord, teatas neljapäeva varahommikul uudisteagentuur AFP edastades riiklike meediakanalite teadet.

Uudisteagentuuri Anadolu täpsustuse kohaselt lõppes eriolukord ööl vastu neljapäeval kohaliku aja järgi kell 01.00.

Eriolukord kehtestati pärast sõjaväelist riigipöördekatset ja selle ajal on Türgis vahistatud umbes 80 000 inimest. Veel 160 000 inimest vallandati oma ametikohtadelt.

Türgi valitsuse kinnitusel oli tegemist riigipöördekatses süüdistatava Güleni-liikumise liikmetega ja terrorismi toetajatega. Tegelikkuses langesid tagakiusamise ohvriks teiste seas valitsuse suhtes kriitiliselt meelestatud ajakirjanikud ja ka näiteks haridustöötajad, kel teadaolevalt polnud riigipöördega mingit pistmist.

Suuremat osa süüdistati seotuses Ühendriikides eksiilis elava islamivaimuliku Fethullah Güleniga, keda Ankara peab riigipöördekatse korraldajaks. Gülen ise eitab kõiki süüdistusi.

President Recep Tayyip Erdogan kuulutas eriolukorra välja 2016. aasta 20. juulil ja seda on pikendatud seitsmel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles