Venemaa müüs suurema osa USA riigivõlakirjadest ära (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: Atta Kenare / AFP/Scanpix

Venemaa ei ole enam USA võlakirjade suuremate välisomanike hulgas, sest idanaaber on müünud neid agressiivselt pärast seda, kui aasta alguses nendesuunaline rahvusvaheline kriitika muutus üsna suuremaks.

Kui veel märtsis oli Venemaal USA riiklikke võlakirju peaaegu 100 miljardi dollari väärtuses, siis mai lõpuks oli positsioon kahanenud 14,9 miljardi dollarini, vahendab Financial Times.

Müük toimus pärast seda kui USA kehtestas aprillis Venemaa suhtes rangemad sanktsioonid. Sanktsioonide alla pandi tosinkond ettevõtet ja 17 riigi tippametnikku. Esimest korda mõjutasid sanktsioonid suurt rahvusvahelist börsiettevõtet, nagu näiteks Rusal.

«Paistab, et Venemaa oli sanktsioonide ja nende võime tõttu võlakirjadega kauplemise pärast mures,» ütles investeerimisfirma National Alliance Securities rahvusvaheliste võlakirjaturgude üksuse juht Andrew Brenner.

Need sanktsioonid põhjustasid Venemaa aktsiate müügilaine ning rubla kaotas kümme protsenti oma väärtusest.

Venemaa keskpank on põhjendanud USA võlakirjade müüki ühe varaklassi liigse domineerimise vähendamise vajadusega, kuid analüütikud usuvad, et põhjus on siiski pigem sanktsioonide kartus. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles