Hispaania uus allveelaev on sadama jaoks liiga suur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveelaev.
Allveelaev. Foto: Alexander Galperin / Sputnik / Scanpix

Uue allveelaeva kasutusele võtmine on osutunud Hispaania mereväe jaoks ületamatuks sammuks. Viimaste uudistena raporteerib Hispaania meedia, et allveelaev on liiga suur, et see mahuks dokkidesse.

Uuele S-80 laevatüübile oli just tehtud kulukas ümberehitus pärast seda, kui varasemad vead disainis tõid endaga kaasa probleemid ujumisega. Selleks otstarbeks pikendati laeva keret. Nüüdseks on selginud, et Cartagena sadama dokid ei ole piisavalt suured selle allveelaevatüübi mahutamiseks.

Laevade kulukus on ettevõetud sammudega kahekordistunud. Hinnatakse, et üks S-80 laev läheb nüüd maksma miljard eurot. Hispaania kavatseb vastavaid laevu ehitada neli. 

Algne probleem laeva ujutamisega tuli välja 2013. aastal, kui selgus, et laev on umbes 100 tonni raskem kui pidanuks. See tähendas, et laev võis vajuda vee alla, kuid ei suutnud omal jõul enam pinnale tõusta.

Endine Hispaania ametnik ütles projekti kirjeldas, et arvutustes oli pandud komakoht valesse kohta ning neid arvutusi ei kontrollinud keegi üle. Viga läks hinnanguliselt maksma 14 miljonit eurot ning lahenduseks pakkusid eksperdid välja laeva pikendamiseks.

Kui algselt oli laevatüübi mõõtudeks 71 meetrit pikkust ja 2200 tonni raskust, siis uueks kereks sai 81 meetrit pikkust ja 3000 tonni. 

Laevade mahutamiseks tuleb ümber teha Cartagena sadama kai. Vigadest hoolimata ei kahtle Hispaania kaitseminister Margarita Robles projekti elujõulisuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles