Marika Valk kutsuti Vene teatri nõukogust tagasi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene teater.
Vene teater. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kultuuriministeerium määras sihtasutuse Vene Teater nõukogu liikmeteks riigi esindajatena Kaarel Oja ja Andrei Korobeiniku, kutsudes tagasi senistest liikmetest Marika Valgu ja Jevgeni Žurjari-Ossipovi.

Kultuuriministeeriumi kui sihtasutuse asutajaõiguste teostaja hinnangul ei ole nõukogu senise koosseisu tegevus olnud tulemuslik, teatas ministeerium. Minister Rein Lang tänas tagasi kutsutud liikmeid panuse eest Vene teatri tegevusse..

Põhjuseid, mille järgi valiti uuteks liikmeteks Korobeinik ja Oja, kommenteeris ministeeriumi asekantsler Ragnar Siil: «Selle valikuga tugevdame Vene teatri nõukogu mitme olulise aspektiga, tuues sinna senisest rohkem majandus- ja turundusalast ning teatrijuhtimise kompetentsi.»

«Kaarel Oja teadmised No-teatri endise juhina tulevad kindlasti kasuks teatri arendustegevuses. Andrei Korobeinikul on märkimisväärsed kogemused majanduse vallas ja ta tunneb peale selle ka hästi vene kogukonda,» lisas Siil.

Sihtasutuse Vene Teater nõukogusse kuuluvad nüüd Kaarel Oja, Andrei Korobeinik, Jevgeni Golikov, Liili Kaska ja Tõnu Lensment. Uus nõukogu esimees valitakse uue koosseisu esimesel koosolekul.

Nõukogu ülesanne on kavandada sihtasutuse tegevust, korraldada sihtasutuse juhtimist ning teostada järelevalvet sihtasutuse tegevuse üle.

Valk: teatri olukord oli väga hull

Senine nõukogu esimees Marika Valk ütles Postimees.ee’le, et teab otsust juba ammu. «Kui tekkisid probleemid uue ministriga ja ta ütles välja, et ei ole nõukogu tööga rahul, nimetades eelkõige nõukogu esimeest, siis oli see ju selge. See on tema õigus. Ma selles mingit erilist probleemi ei näe,» tõdes ta.

Valk lisas, et minister Lang helistas talle ja tänas teda tehtud töö eest. «Ma olen ministriga nõus, kui ta näeb, et seda tööd saab kuidagi teistmoodi teha, siis ta oma meeskonna selleks ka teeb.»

Valk arvas, et selle ligi kolme aasta jooksul, mil ta nõukogus töötas, sai päris palju tööd tehtud. «Selle ajaga on ka Vene teatri näitajad positiivses suunas liikunud,» leidis ta. «Aga olen aru saanud, et minister oleks tahtnud näha, et kõik toimub kiiremini, kui praegu on toimunud. Olles objektiivselt asja juures ja nähes, et see keeruline olukord teatris on tekkinud aastate ja aastate eest – see ei lahene päeva pealt ega isegi mitte aastaga, see on samm-sammult edasi minemine.»

«Sellega ma muidugi nõus ei ole, et me tööd poleks teinud. See töö hulk, mis sai ära tehtud… ma pean ütlema, et pole kunagi sellist asutust näinud. See õudus, mis siin oli – majandus- ja administratiivpool oli peaaegu olematu. Sellega on tänaseks enam-vähem korras. Nüüd tuleb hakata tegema turundustööd.»

Valgu sõnul nüüd majandamise ja haldamise poole pealt asjad liiguvad. «Probleem on minu meelest eelkõige selles, et teatri juhtkond ja loominguline kollektiiv saaksid nii-öelda sina peale, et suudaksid koostööd teha ja jääks ära see lõputu vägikaika vedamine. Kollektiivile ei meeldi ükski juht, nad saboteerivad sõna otseses mõttes neid. Kui nad suudaksid koos edasi minna ja ka Eesti ühiskonda puudutavad asjad enda jaoks lahti mõtestada ja edasi minna… Ma loodan, et kuna karmi otsusega on osa intrigante teatrist lahkunud ja on tulnud need, kes ei ole kollektiivi problemaatikaga kokku puutunud, siis nad suudavad seda kollektiivi siduda ka Eesti ühiskonnaga,» rääkis Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles