Võlausaldajaid vihastab Kreeka kahjude kasv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlausaldajaid vihastab Kreeka kahjude kasv.
Võlausaldajaid vihastab Kreeka kahjude kasv. Foto: SCANPIX

Kreeka eraviisilised kreeditorid reageerisid vihaselt teatud euroala riikide ettepanekule kallata neile kaela kopsakamad kahjud, kui teise abipaketi raames kokku lepiti.

Lähedalseisvate allikate andmetel seisavad pangad ja teised võlakirjade hoidjad vastu Saksamaa, Hollandi ja teiste katsetele panna eraviisilised võlausaldajad kirjutama korstnasse rohkem, kui kokkulepitud 21 protsenti.

Diili lahtimuukimine «annaks tagasilöögi», ütles Rahvusvahelise Finantsinstituudi (FII) tegevjuht Charles Dallara, kes koordineerib pankade ja kindlustajate vastulööki, mis hoiavad suurtes kogustes Kreeka riigivõlakirju. «Kõik peavad säilitama fookuse, ei tohi lasta tähelepanu hajutada.»

Samal ajal hoiatas Saksa kantsler Angela Merkel Kreekat, et kui viimane ei tule toime eelarvepuudujäägi vähendamise eesmärkidega, tuleb teine abipakett üle vaadata.

Merkel ütles viitega troikale (IMFi, ELi ja EKP eksperdid), mis taasalustab täna läbirääkimisi Kreeka valitsusega: «Nüüd tuleb ära oodata, mida troika Ateenast avastab ja mida ta meile ütleb: kas pakett tuleb uuesti läbi arutada või mitte.»

Mõnede liikmesriikide nõue võlakirjade hoidjate kahjumid «suuremaks arutada» on lõhestanud eurotsooni: opositsiooni esirinnas on Prantsusmaa ja Euroopa Keskpank.

Viimased pelgavad, et suuremate kahjude kehtestamine toob kaasa uue euroala pangaaktsiate müügilaine ja pöörab turgude pinevad pilgud taas Itaalia peale, mis on euroala suurim võlakirjaturg ja suuruselt kolmas majandus.

Üks Saksa pankur ütles: «Kahjude kasvatamisest erilist kasu ei saaks. See oleks lihtsalt üks poliitiline kapriis. Midagi muud peale nakkuse sellest ei tuleks.»

Deutsche Bankist korrati tegevjuhi Josef Ackermanni nädalavahetusel öeldud sõnu, et «leppe taasavamine ei ole mõistlik».

Ühtlasi ütles Ackermann: «Kui me seda Pandora laegast taas lahti koukima hakkame, siis läheb kaotsi palju aega. Ja ma pole kindel, et inimesed tahaksid kaasa lüüa.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles