WhatsApp piirab tegevust pärast lintšimisi Indias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahele mehele, kes lintšiti Panjuri Kachari külas, on üles pandud mälestav plakat. Tagaplaanil on India korrakaitsejõud.
Kahele mehele, kes lintšiti Panjuri Kachari külas, on üles pandud mälestav plakat. Tagaplaanil on India korrakaitsejõud. Foto: BIJU BORO / AFP / Scanpix

Lühisõnumside WhatsApp piirab oma teenuse kasutamist Indias, et peatada kiirete sõnumite edastamise mõju vägivallapuhangutes. Selle sammuga soovivad nad ennetada vastutusele võtmist India justiissüsteemi poolt. 

Rohkem kui 20 inimest on tapetud viimase kahe kuu jooksul pärast seda, kui neid süüdistati lapseröövis ja teistes kuritegudes. Süüdistusi saadeti WhatsAppis paljudele inimestele ja sellest üles paisutatud emotsioonid viisid omakohtu vägivallani. Ohvrite süüst polnud tõendeid, aga vastavaid väiteid jagati privaatsõnumites edasi ja need jõudsid paljude inimesteni.

Facebooki omanduses olev ettevõte ütles täna, et nad hakkavad Indias proovima erinevaid võimalusi sõnumside aeglustamiseks. Selle tarbeks piiratakse sõnumite kiire edasisaatmise võimalust ja mõndadel tingimustel ainult kuni viie vestluse pidamise lubamist. Samuti eemaldatakse kiire edasisaatmise nupp meediasisu jagavate sõnumite kõrvalt. 

Me usume, et need muudatused, mille mõjul me hoiame silma peal, aitavad WhatsAppi tagasi tuua selle algse eesmärgi juurde. WhatsApp on ikkagi privaatne sõnumsiderakendus, öeldi avalduses.

Peaministri Narendra Modi valitsuse surve all on WhatsApp juba välja töötanud uued kasutusvõimalused, mis aitavad identifitseerida edasisaadetud sõnumite algallikat. Samuti on WhatsApp ostnud ülelehelisi reklaame suurimates India ajalehtedes, et jagada kasutajatele juhiseid väärinformatsiooni tuvastamiseks.

India infotehnoloogia ministeeriumi avaldus eile hilisõhtust ei pea aga WhatsAppi samme piisavaks.

«WhatsApp ei ole piisava tugevusega addresseerinud vastutustundmatute sõnumite ohjeldamatu levitamist nende platvormil. Kui pahategijad paljundavad kuulujutte ja võltsuudiseid, siis selleks võimaluse andev meedium ei saa põgeneda vastutuse eest. Kui WhatsApp jääb vaikivaks pealtvaatajaks, siis saab neid kaasosalistena vastutusele võtta,» ütles ministeerium. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles