Riigkohtu juhi sõnul ei ole õigusteaduskonna palgad konkurentsivõimelised

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe sõnul ei ole Tartu ülikooli õigusteaduskonna õppejõudude palgad Eesti tööturul konkurentsivõimelised ja see võib ohustada eestikeelse õigushariduse senisel tasemel jätkumist.

«Õigusteaduskond on sattunud kurba seisu, kuna õppejõudude palgad ei ole konkurentsivõimelised. Kui me mõtleme sellele, milline on tööjõuturul juristi keskmine tasu ja vaatame, mida pakub õigusteaduskond doktorikraadiga lektorile, kes peaks alles alustama oma akadeemilist karjääri, siis need ei ole võrreldavad,» rääkis Pikamäe veebisaatele «Otse Postimehest» antud intervjuus. 

«Selle raha eest ei ole võimalik inimesi leida seda enam, et nõuded akadeemilisele tööle on erakordselt ranged. Ennast tuleb ju akadeemiliselt tõestada. Siin on ilmselge tasakaalustamatus nõuete ja teiselt poolt palgatingimuste näol,» lisas ta.

Pikamäe sõnul on Tartu ülikooli õigusteaduskond jõudnud olukorda, kus tugineb õppetöös suuresti välisõppejõududele ehk inimestele, kes põhitööd teevad kusagil mujal, aga käivad kohakaasluse alusel loenguid andmas. «Tunnistan, et ka mina ise kuulun nende inimeste hulka. Minu mure õigusteaduskonna tuleviku pärast on tõsine,» ütles Pikamäe.

Õigusteaduskonnas on juriste koolitatud alates Tartu ülikooli asutamisest 1632. aastal. Õigusteaduskond pakub õigusharidust Tartus ja alates 2002. aastast ka Tallinnas. 2019 tähistab Tartu ülikool saja aasta möödumist eestikeelse õigusõppe andmise algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles