Advokatuur: Oviiri sunddividendide eelnõu tekitaks olulist kahju (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Oviir.
Liisa Oviir. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti Advokatuuri äriõiguse komisjon ei toeta sotsiaaldemokraadi Liisa Oviiri parlamendi menetlusse antud niinimetatud sunddividendide eelnõud, leides, et selles ette nähtud muudatused tekitaksid olulist kahju

«Kahtlemata aitaks äriseadustiku muutmine eelnõu pakutud kujul parandada väikeinvestorite positsiooni. Kuid sellega kaasnev kahju ühingule ja teistele huvigruppidele, sealhulgas võlausaldajatele ja töötajatele, ning seeläbi ringiga ka väikeinvestoritele endile, ületaks oluliselt kaasnevat kasu,» kirjutab advokatuuri äriõiguse komisjoni esimees ja advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning komisjoni liige ja advokaadibüroo Jesse & Kalaus partner Piret Jesse justiitsministeeriumile.

Eelnõus toodud äriseadustiku muudatusettepanekud on sõnastatud liiga laialt ja üldmääraselt, seisab kirjas. Seetõttu kätkeks äriseadustiku muutmine pakutud kujul endas ühingu ja teiste huvigruppide huvide põhjendamatu kahjustamise ohtu, märgivad advokaadid. Samuti annaks äriseadustiku muutmine pakutud kujul advokatuuri hinnangul alust arvututeks kohtuvaidlusteks.

«Esitatud eelnõus pakutud regulatsioon on ühekülgne ja vajab kindlasti täiendavat analüüsi ning tasakaalustamist. Eelnõuga kavandatavad olulised muudatused eeldavad, et nende jõustamisele eelneks sügav õiguslik ja majanduslik analüüs, mida hetkel pole aset leidnud,» märgivad Madisson ja Jesse.

«Eelnõu eesmärgiks ei tohi olla väikeinvestorite huvide pimesi eelistamine ühingu, suurinvestorite, võlausaldajate, töötajate ja kõigi teiste huvigruppide huvidele,» lisavad advokaadid. "Samuti tuleb tagada pakutava regulatsiooni selgus, et see ei looks võimalusi lõpututeks vaidlusteks."

Sotsiaaldemokraat Liisa Oviir andis koos 22 erinevatesse parteidesse kuulunud parlamendisaadikuga 13. juunil riigikogu menetlusse eelnõu, mis muudaks ulatuslikult Eesti äriseadustikku. Muuhulgas kehtestaksid Oviiri pakutud muudatused ettevõtetele sunddividendinõuded, kehtestaks ettevõttest väljumise õiguse ja suurendaks ettevõtte juhtkonna poolt info edastamise kohustust.

Oviiri esitatud eelnõu autorlus ei ole selge. Oviir on ise öelnud, et kirjutas eelnõu ise, muuhulgas konsulteerides ka praegu eelnõule negatiivse hinnangu andnud vandeadvokaat Karin Madissoniga. Samas on öelnud eelnõu valmimist propageerinud Eesti Väikeaktsionäride Liidu esindaja Margus Moor, et eelnõu kirjutas liit. Moor hiljem oma esialgsetest sõnadest loobus ja väitis, et liit kirjutas neljaleheküljelisest eelnõust ühe lehekülje.

Postimees on varem kirjutanud, et Oviiri propageeritav eelnõu peetakse kingituseks Oviiri parteikaaslase Anastassia Kovalenko perekonnale ja teistele BLRT väikeaktsionäridele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles