Kuressaare massimõrva mälestustahvli teksti muudeti

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preester Andreas Põld.
Preester Andreas Põld. Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees

Eelmisel nädalal Saaremaal Kudjape kalmistule mõrvatute ühishauale paigaldatud mälestusristilt jäeti esialgu ära viide, et tegu on kommunistliku režiimi ohvritega, täna aga parandas Kuressaare linnavalitsus oma eksimuse.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu sõnul ei jäänud sõna «kommunism» eelmisel nädalal avatud mälestusristile lisamata mitte «vene karu kartuse» tõttu vaid lihtsalt sellepärast, et tahvli kujunduse tõttu ei mahtunud sõna ära, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tänasest peaks olema kalmistul asjad faktiliselt paigas - linnavalitsus lasi paigaldada ristile lisatahvli, kus kõigi maetud mõrvatute nimed ja selgitus, millise režiimi ohvritega on tegemist.

Kuressaare Püha Nikolai koguduse preester isa Andreas pühitses eelmise nädala reedel Kudjape kalmistul avatud 1941. aasta Kuressaare massimõrva ohvrite tammepuust mälestusristi, kuid jättis õnnistamata sellele paigaldatud tahvli, kuna sellelt oli välja jäänud sõna «kommunism».

Kommunistlik okupatsioonirežiim tappis 1941. aastal Kuressaare lossi hoovis 87 meest ja kolm naist, neist 59 on maetud Kudjape ühishauda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles