Politsei pidas kinni piraatbussid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid tagasi tabatud piraatbuss Tartus
Aastaid tagasi tabatud piraatbuss Tartus Foto: Margus Ansu

Hiljutise maanteel korraldatud reidi käigus tabas politsei kaks bussijuhti, kes tegelesid reisijateveoga selleks tegevusluba omamata ning nende juhtide suhtes on algatatud väärteomenetlus.


Ühistranspordiseaduse järgi ähvardab piraatbussijuhte kuni 150 trahviühiku suurune trahv ehk kuni 9000 krooni, kirjutas Põhjarannik.

Ida politseiprefektuuri korrakaitseosakonna preventsiooni- ja patrullitalituse ülemkomissar Tarmo Tammiste pöörab tähelepanu sellele, et ka ebaseadusliku veoga tegeleva juhi teenuseid kasutavad sõitjad võivad kannatada. Asi on selles, et kui politsei avastab niisuguse piraatvedaja, siis sõit lõpeb ning sõitjad peavad ise vaatama, kuidas sihtkohta jõuda.

Ida politseiprefektuuris toimunud kohtumisel märkisid reisijateveo tegevusluba omavate transpordifirmade esindajad, et piraatbusside probleem on eriti aktuaalne Ida-Virumaal ja Tallinnas.

Mikrobusside juhid, kel puudub reisijateveo litsents, astuvad bussijaamas inimeste juurde ja pakuvad kindla summa eest sihtpunkti jõudmist. Seaduskuulekad firmad kaotavad kliente ja loomulikult raha. Omakorda saab kannatada ka riik, kuna piraatbussijuhid makse ei maksa.

Tarmo Tammiste sõnul valivad sõitjad piraatvedaja mitmel põhjusel. Vahel kaugliinibussist odavama piletihinna tõttu, kuid see ei mängi alati rolli. Sageli on bussid täis, kohti pole, inimesel on aga hädasti vaja Tallinna sõita.

«Sageli ei anna sõitjad endale aru, et piraatvedajad ei ole läbinud asjakohast reisijateveo väljaõpet ning et bussis pole avarii puhuks varuväljapääsu,» märgib Tarmo Tammiste. «Mõne aasta eest sattus piraatbuss Harjumaal avariisse, milles hukkus kaks inimest.»

Mainitud kohtumisel pöörati tähelepanu sellelegi, et tavaliselt on piraatbussijuhid roolis sama hästi kui 24 tundi päevas ning puudub garantii, et väsinud juht toimetab sõitjad elusalt ja tervelt kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles