Strandberg: meie iseseisvus sulab föderaalses Euroopas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits / Postimees

Endine riigikogu liige Marek Strandberg leidis, et riikide täielik iseseisvus kaob ja sulab sellises ühiste huvidega kogus, nagu seda on Euroopa Liit.

«Nüüd hakkame nägema seda, millega me liitusime, see on Euroopa Liidu föderaalne pool. Tegemist on föderaalse riigiga, sealhulgas rahasüsteemiga,» rääkis Strandberg Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Valitsusel on muidugi ebamugav välja öelda seda tõde, mis meile üha selgemalt hakkab silma paistma,» lisas ta.

«Hetkel ei näe ma Euroopa Liidust küll ühtki positiivset signaali,» leidis ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Pange tähele Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso sõnavõtte, kes on ju föderalist. Täielik iseseisvus sellises ühiste huvidega kogus, nagu seda on EL, kaob ja sulab, ennustas Strandberg.

Rääkides Eesti antud enam kui kahe miljardi euro suurusest garantiist Kreekale leidis Strandberg, et selline lubadus imetakse meie riigikassast välja õige pea. «Uskuge mind, äriloogikaga ei lähe kokku, et seda kahe miljardi euro suurust lubadust meilt välja ei nõuta.

«Loomulikult seda tõsiasja varjatakse viimase hetkeni, lisas ta.

«Valitsus ei kipu aru saama, et riigieelarve ehk maksutuludest kogutav raha pole valitsuse raha, kolmanikku eelarverahast puudutav otsus ei saa olla valitsuse otsus, nagu ka õiguskantsler Indrek Teder ütles, rõhutas Ruussaar.

Ruussaar ei uskunud, et seda kolmandikku tuleks lähiaastail välja maksma hakata.

«Igatahes on see föderaalne Euroopa väga teistmoodi Euroopa, kui see, millega referendumil andsime nõusoleku liituda, leidis ta.

«Kui välissaatkondadest tulevaid raporteid oleks adekvaatselt töödeldud ja seal töötavatelt inimestelt oleks õigeid küsimusi küsitud, oleksid kõik Kreeka ja Portugali probleemid pidanud olema ette teada, nentis Strandberg.

«Euroopa pangad, kes on paigutanud suures kasumilootuses sinna oma raha, pole tagatise väärtust hinnanud, sõnas Strandberg Kreekast ja teistest probleemsetest euroliidu riikidest rääkides.

«Võime ühtpidi öelda, et nad on ju süüdi ja miks meie peame vastutama. Aga kui hakkame neid süüdistama, siis vaadake, kui lähedale majandusliku kitsikusega jõutakse kodusõjale.

Strandbergi sõnul on küsimus selles, kes poliitikutest on see esimene julge, kes kogu isamaalisuse ja sõltumatuks olemise foonil selle iseseisvuse kadumise fakti välja ütleb.

«Need, kes täna jõuliselt viivad läbi samme, millega föderalistliku Euroopa Liidu põhimõtted Eestis rakenduvad, pole oma valijaile seda sõnagagi lubanud teha, vaid risti vastupidi, heitis Strandberg ette.

«Ütlemata, kas see on halb või hea, on see olukord, kus valija häälega tehakse midagi, mis talle üldse ei pruugi meeldida, nentis Marek Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles