Ungari lennu- ja rongiliikluse halvasid streigid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keleti raudteejaamas Budapestis pühapäeva õhtul asjatult rongi oodanud inimesed.
Keleti raudteejaamas Budapestis pühapäeva õhtul asjatult rongi oodanud inimesed. Foto: AFP / Scanpix

Ungari suurimas rahvusvahelises lennujaamas streikivate ametiühingute ja tööandja vahel peetud läbirääkimised lõppesid eile nurjumisega, mis toob kaasa uusi viivitusi ja tühistamisi lennugraafikutes. Samal ajal alustasid suurt streiki ka raudteelased, kes pole rahul oma sissetulekutega.

Budapesti-Ferihegy lennujaama teenindajad alustasid tähtajatut tööseisakut juba eelmisel kolmapäeval, et nõuda paremaid töötingimusi, uut kollektiivlepingut ja koondamiste peatamist, vahendas Reuters.

Streigi taga on kaks ametiühingut, mis pärast eilseid kõnelusi teatasid, et nad ei näe võimalust lahenduse leidmiseks, sest lennujaama operaator ei tahtvat pöörata tähelepanu kummagi nõudmistele. Seetõttu plaanitakse alanud nädalaks veelgi suuremat solidaarsusstreiki, mis sulgeks lennujaama täielikult.

Lennujaama esindajad kinnitasid aga samal ajal, et nõustusid jätkama läbirääkimisi täna hommikul. Ferihegy lennujaama opereerib Saksa kompanii Hochtief.

Ungari rahvuslik lennukompanii Malev jättis eile taas ära kümme lendu ning tühistab ka ilmselt tosin tänaseks plaanitud reisi. Kahest lennust pidid pühapäeval loobuma ka odavfirmad EasyJet ja Wizz Air.

MTI uudisteagentuuri teatel on viimane neist kaalumas ka kahjude väljanõudmist lennujaamalt kohtu kaudu.

Budapesti lennujaam lubab tänaseks siiski paremat teenindust, ehkki tunnistab, et võimalikud on uued viivitused. Reisijatel soovitatakse seetõttu kohale saabuda juba vähemalt kolm tundi enne väljalendu.

Ungaris streikisid eile ka raudteelased, kelle ametiühing VDSZSZ laiendas riigi idaosas alanud tööseisaku eile õhtul kõigile liinidele, et nõuda töötajatele kõrgemat palka ja ühekordset ligi tuhande euro suurust preemiat riikliku raudteekompanii MAV kaubaveoüksuse erastamise eest.

Hommikuks oli kogu riigis rongiliiklus peaaegu täielikult seiskunud. See puudutab nii riigisiseseid kui ka rahvusvahelisi liine. Töös olid hommikul veel vaid üksikud kohalikud rongid, vahendas AFP.

MAV nimetas ametiühingu nõudmisi absurdseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles