Ehitaja jättis laborimaja laokile

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne talve konserveerib Eviko maaülikooli laborihoone, lõpetades ühe seina ehituse ja katusepaneku.
Enne talve konserveerib Eviko maaülikooli laborihoone, lõpetades ühe seina ehituse ja katusepaneku. Foto: Sille Annuk

Firma Eviko alustas hädaehitust maaülikooli tulevases laborihoones, mille Arco Ehitus juulis kellut nurka heites hülgas. Samal ajal varaste, vandaalide ja talvekahjustuste vastase konserveerimisega teeb ülikool uue riigihanke.

Kevadel paistis, et skandaalidest saadetud ehitus maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi laborimajas jõuab sügiseks lõpule, kuid keset suve tõstis firma Arco Ehitus käed. 1,77 miljonist eurost oli kulutatud alla poole, kui ehitajal oli selge, et kahjumita ta selle summa seljas finišini ei ratsuta.

Kohustuse 2010. aasta sügisel takerdunud remont ja ümberehitus Kreutzwaldi 56 õppehoonete kompleksi 2000-ruutmeetrises osas lõpetada võttis Arco Ehitus endale detsembris. Probleemid algasid Arco Ehituse partnerite Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse sattumisega kriminaaluurimise alla.

Vältimatu kallinemine

Arco Ehituse juhatuse liige Priit Hainoja kinnitas Tartu Postimehele, et võrreldes 2010. aasta algusega, kui kolmik pakkumise esitas, on praegu ehitushinnad 30–40 protsenti kõrgemad. Lepingut muutmata jätkates oleks firma saanud Hainoja väitel 447 000 eurot kahju.

«Ehitustööde jätkamise ja lepingu muutmise üle peeti korduvaid läbirääkimisi, kuid Eesti Maaülikool ei olnud huvitatud edasisest koostööst,» teatas Hainoja.

Arco Ehitust on viimasel kolmel aastal saatnud küll ligi kahekordne müügitulu langus ja kahjumid, kuid maksuvõlga Krediidiinfo andmeil pole.

Eesti Maaülikooli haldusdirektor Kalju Koha ütles, et pakkumisest taganemise põhjusi võib olla rohkem kui üks, ent peamine on jõuline ehitushindade kasv.

«Mina ei julge väita, et tehti alapakkumine, sest toona tegi ühte hinnaklassi pakkumise viis-kuus firmat,» kõneles Koha. «Minu meelest ei suutnud konsortsium oma tööd õigel ajal organiseerida ja loomulikult jooksid hinnad eest ära.»

Aasta lõpuks või uue alguseks loodab maaülikool uue riigihankega valmis saada. Koha kinnitusel ei peta ülikool end kujutlusega, et laborihoone on võimalik lõpetada 1,1 miljoni euroga, mis ehituse eelarves järel.
«Üritame leida lahendust, et hind ei jookseks taevasse. Küsitakse praegu ikka väga varmalt,» nentis Koha.

Maaülikool seab sihi anda metsatööstuse, maaehituse ja veemajanduse osakonnale nende laborite võtmed pihku enne 2012/2013. õppeaastat.

Metsandus- ja maaehitusinstituudi direktor Paavo Kaimre tõdes, et metsatööstuse, maaehituse ja veemajanduse osakonnale tõi Arco Ehituse althüppamine hulga peavalu. Vanad laborid – puidutöötluslabor, ehituskonstruktsioonide labor ning hüdraulikalabor – jäid Kreutzwaldi 5 metsamajas ossa, kus käib praegu ümberehitus.

«Teistest suurema löögi all on tudengid, kes plaanisid uutes laborites teha oma lõputööd,» ütles Kaimre.

Õppekava tuleb muuta

Ta pidas võimalikuks korraldada vähemalt muist õppetööd ümber, tuues loengukavas osa teoreetilisi aineid ettepoole ning lükates laborikatseil rajanevat õpet kaugemale. Veel püüab ülikool teha usinamat koostööd ettevõtetega, korraldades rohkem tutvumiskäike nende tootmistsehhidesse.

«Kreutzwaldi 5 majas püüame hüdraulika poolt teha väiksemas mahus, puidutöötlemises loodame ettevõtete abile,» täpsustas Kaimre. «Kuid mõistagi ei asenda ekskursioonid tööd oma laboreis.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles