Kõuts: kaitseväe juhataja kandidaatide pink liiga pikk ei ole

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kõuts.
Tarmo Kõuts. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseminister Mart Laar esitab valitsusele ettepaneku nimetada järgmiseks kaitseväe juhatajaks brigaadikindral Riho Terras. Endine kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõuts peab Terrast tugevaks kandidaadiks, kuid nentis, et vanemohvitseride pink, kust kandidaate valida, just liiga pikk ei ole.

«Kui rääkida Riho Terrasest, kui kaitseväe juhataja kandidaadist, siis ma arvan, et see on väärikas kandidatuur ja kuna Terras on minu alluvuses töötanud kuus aastat, siis ma arvan teda natukene tundvat. Sellepärast olen veendunud, et ta saab selle ülesandega hakkama,» rääkis Kõuts. «Kahtlemata on ta tugev kandidaat.»

Küsimusele, kui lai on üldse kandidaatide valik nii kõrgele ametikohale, vastas Kõuts, et kaitseväe juhataja kandidatuur on kogu riigikaitsesüsteemi väljund ehk mida suurem on riigi sõjaajaloo kestvus, mida kauem on struktuur toiminud, seda parem on struktuuri väljund.

«Eesti riigikaitse süsteem on toiminud 20 aastat, selletõttu on loogiline, et pink ei tohiks liiga pikk olla,» ütles Kõuts. «Vanemohvitseriks saamise ajatsükkel on ligi 15 aastat ja seal peab toimuma selektsioon.»

Ta lisas, et kaitseväe juhataja ametikoht on väga vastutusrikas, komplitseeritud ja täielikku pühendumist nõudev – töö kestab 365 päeva aastas ööpäevaringselt.

«Sellepärast ma arvan, et kaitseväejuhataja kandidaadi leidmine ei ole kerge ülesanne. Ma olen veendunud, et kui kaitseminister kedagi esitab, siis on see läbimõeldud otsus,» ütles Kõuts.

Ta lisas, et ootab ja loodab uuelt kaitseväe juhatajalt, et Eesti riigikaitsesüsteemi, mis on ennast tõestanud nii siseriiklikul kui ka rahvusvahelisel tasandil, arendamise tendents ja tempo säiliksid.

Uue kaitseväe juhataja kandidaadi leidmiseks moodustas kaitseminister septembris nõuandva komisjoni. Kaitseväelased, keda komisjon uue kaitseväe juhataja kandidaatidena kaalus, olid kõik tegevteenistuses olevad kõrgemad ohvitserid, kaitseväe peastaabi ülem ja väeliikide ülemad ning Eesti sõjaline esindaja NATO juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles