Linde: enne valimisi jääb poliitreklaami keeld muutmata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde
Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde hinnangul jäävad nii poliitilise välireklaami keeld kui suletud nimekirjade meetod saabuvate Euroopa Parlamendi valimiste ajaks muutmata.

«Mulle on jäänud selline mulje riigikogu koalitsiooni moodustavate liikmete seisukohtade põhjal,» ütles reformierakondlane Linde. «Meie fraktsioonis ei ole vastasseisu ei ühele ega teisele seisukohale, me saame hakkama nii avatud kui suletud nimekirjade puhul,» täpsustas ta.

Novembris läbisid mõlemad muudatused esimese lugemise, aga jäid siis soiku. «Oleme küll kolleegidega neil teemadel rääkinud, aga edasiseks menetluseks ei ole praegu vastavat konsensust,» sõnas Linde.

Kuna europarlamendi valimised toimuvad juba ligi poole aasta pärast, siis oleks muudatuste uuel aastal vastuvõtmine Linde sõnul väga hilisel tunnil tegutsemine. «Nii oluliste asjade muutmisel tekib küsimus, et see ei oleks põhiseadusega kooskõlas.»

Linde sõnul näitaks poliitilist tahet see, kui muudatuste tegemisega oleks alustatud varem ja need kiiremini ära menetletud.

Põhiseaduskomisjoni algatatud eelnõuga taheti kehtetuks tunnistada sätted, mis keelavad valimistel aktiivse agitatsiooni ajal poliitilise välireklaami eksponeerimise ning näevad ette vastutuse keelu rikkumise eest. Kui seadus muutmata jääb, ei tohi ka saabuvate valimiste aktiivse agitatsiooni ajal poliitilist välireklaami teha. Õiguskantsler Indrek Teder peab seda keeldu põhiseadusega vastuolus olevaks ning on teinud riigikogule ettepaneku seda muuta.

Samuti jääb Linde hinnangul Euroopa Parlamendi valimiste ajaks kehtima suletud nimekirjade meetod, seega osutub valituks nimekirja eesotsas olev inimene. Avatud nimekirjade puhul pääseksid parlamenti inimesed, kes enim toetust koguvad.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 7. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles