Karis edust: me ei pinguta ekstra pingeridade nimel

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peamaja pidurüüs.
Tartu Ülikooli peamaja pidurüüs. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise väitel ei ole tema juhitav asutus eraldi pingutanud, et tõusta mõnes maailma juhtivas pingereas kõrgele kohale.

«Suurim viga oleks keskenduda oma tegevuses sellele, et olla mingis pingereas, ja hakata mingeid näitajaid rõhutatult esile tooma,» kommenteeris Karis Postimees.ee'le oma ülikooli tõusu maailma 400 parema sekka.

Tema sõnul ei kavatse Tartu Ülikool veelgi kõrgemale jõudmiseks oma senises tegevuses midagi muuta.

«Eks see juhtub ühel hetkel siis - kui üldse juhtub -, kui me oma tänast poliitikat ülikoolis edasi arendame,» rääkis Karis. «See tähendab, et tuleb keskenduda teadusele ja õppele, ja lihtsalt iga aasta jälgida, kas me oleme tõusnud või langenud.»

Kui rääkida üldisemalt, siis on tema sõnul tähtis, et riigi sammud võimaldaksid Tartu Ülikoolil veelgi kõrgemale areneda ega töötaks sellele vastu.

«Kindlasti tuleb arvestada, et Eestis on üks ülikool selgelt nähtav maailma tasemel, ja et kõik Eesti riigi sammud võimaldaksid edasi areneda ega tehtaks samme, mis meid sealt tabelist välja kukutavad - nii, et keegi sinna asemele ei lähe.»

Rektori väitel räägivad kõik, et Eesti ülikoolid ei konkureeri omavahel, vaid rahvusvaheliselt, kuid praktikas käib koguaeg siseriiklik pisikaklus, mis kurnab meie ressursse. «Eks väikesel riigil on seda poliitikat suhteliselt keeruline kujundada, hakata tõeliselt eelisarendama millegi nimel. Kui see miski on olla kuskil tabelis sees, siis see on aga kindlasti vale tee.»

Karis peab tähtsaimaks maailma 400 esiülikooli sekka tõusmisega kaasnenud sõnumiks seda, et alma materile ennustatakse tõusu maailma päris tippude sekka.

«See sõnum on võib-olla veel tähtsam - et väljapoolt öeldakse, kes me tegelikult oleme, mitte me ei upita ennast ise,» kommenteeris Karis.

Täna avalikustatud Times Higher Educationi (THE) ajakirja ülikoolide pingerea koostajad paigutasid Tartu Ülikooli vahemikku 350-400 ning näevad sellel potentsiaali tõusta 200 parema sekka. Eelmisel aastal Eesti ülikoole selles tabelis polnud, sest toona avalikustati vaid 200 paremat.

Karise sõnul on THE pingerida üks kolmest maailmas enam hinnatust ning selle põhjal kujundavad mitmed riigid ka oma poliitikat.

Ülejäänud kaks on 2003. aastal alustanud nn Shanghai pingerida, mida koostab sealne Jao Tongi ülikool, ja 2004. aastast alates koostatav QSi maailma ülikoolide edetabel. THE pingerida on koostatud vaid viimased kaks aastat, varem oli THE üks kahest institutsioonist, mis koostasid praegust QSi pingerida.

Eesti on esindatud kolmest kahes - lisaks THE-le teatas kuu aja eest QS, et Tartu Ülikool asub vahemikus 501-550. Mullu olime me samas tabelis vahemikus 551-600.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles