TTÜ ei välista peagi samuti 500 sekka jõudmist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Truve
Erkki Truve Foto: Toomas Huik

Tallinna Tehnikaülikooli teadusprorektori Erkki Truve sõnul pole võimatu, et kuskil viie aasta pärast on maailma 500 parema kõrgkooli seas juba ka TTÜ.

«Kui võtame seda, et Tallinna Tehnikaülikool on praegu võib-olla 700 seas, siis ei ole enam suurt vahet, kas olla 700 või 500 hulgas. Selles mõttes võiks see tõesti realistlik olla,» vastas Truve Postimees.ee küsimusele, millal mahub teinegi Eesti ülikool mõnda maailma juhtivasse edetabelisse.

Tema sõnul annab Tartu Ülikoolile eelise näiteks see, et nende eelarve ja teadusloome on laias laastus kaks korda suuremad kui TTÜ-l, kuid vaevalt see vahe lähiaastatel märgatavalt väheneb.

«Eks kõik sõltub natuke ka arengutest Aasias, kui räägime edetabelikohtadest. Hiinas on kümneid ülikoole, kelle vähemasti eelarve on suurusjärkude võrra suurem kui Tartus või Tallinnas. Aga ma usun küll, et me mõlemad muutume oma näitajatelt paremaks.»

Alust oletada, et tehnikaülikool on kuskil 700 piirimail, annab Truve sõnul üks teine, Webometricsi pingerida, kus on pandud ritta koguni 12 000 kõrgkooli.

Selle kohaselt on Tartu Ülikool 415., Tallinna Tehnikaülikool aga 761. kohal. Ülejäänud Eesti kõrgkoolid esituhandesse ei mahu.

Tavaliselt piirduvad ülikoolide pingeread kuni 500 asutuse ritta seadmisega.

Üks kolmest juhtivast ülikoolide pingereast paigutas Tartu Ülikooli maailma kõrgkoolide seas vahemikku 350-400 - see on kõrgeim tulemus, mille TÜ on eales üheski taolises edetabelis saavutanud. QSi sarnases tabelis on TÜ 501.-550. kohal, kuid kolmandas ehk Shanghai omas Tartut veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles